Tvrtka Agroland proslavila 20 godina postojanja i uspješnog rada: Novim investicijama do još jačeg poslovanja

Tvrtka Agroland d.o.o. proslavila je u četvrtak, 20. srpnja, u Suhopolju 20 godina postojanja i uspješnog rada. Tim povodom na prigodnoj svečanosti organiziranoj na novoizgrađenom prostoru tvrtke okupili su se djelatnici, kooperanti, poslovni partneri, predstavnici lokalne i regionalne samouprave i ostali gosti ne bi li iskazali podršku toj vrlo uspješnoj tvrtki koju kao predsjednik Upravnog odbora vodi Nikola Gomerčić, uz podršku članova Uprave i svojih zaposlenika.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da od osnutka 2003. godine do danas bilježimo stalni rast poslovanja i pozitivnih brojki. Naša priča počela je u Virovitici, a potom smo se proširili i na Virovitičko-podravsku županiju pa se naši pogoni otvaraju i na području općina Suhopolje, Sopje, Crnac i u Novakima. Osnovna djelatnost tvrtke je ugovaranje i praćenje poljoprivredne proizvodnje, što uključuje prodaju sjemena, gnojiva i zaštitnih sredstava, savjetovanje OPG-ova i poljoprivrednih proizvođača, te otkup i veleprodaju konvencionalnih i ekološki merkantilnih proizvoda. Uz kooperantsku imamo i ratarsku proizvodnju, a gotovo 70 posto proizvoda izvozimo na inozemno tržište. Ne smijemo izostaviti ni vlastitu vinariju i proizvodnju vina koju smo objedinili u vlastiti brend – rekao je Gomerčić, istaknuvši kako su u kolovozu 2021. godine proširili svoje silosne kapacitete.

– Povećali smo i broj otkupnih mjesta i skladišnih kapaciteta, pa uz Suhopolje dodatno proširujemo priču i na Pitomaču, Podravsku Moslavinu, Hercegovac i Međurić – dodaje Gomerčić. 

IMGL6981

Tvrtka puno ulaže i u ekološku proizvodnju za koju imaju partnere po cijeloj Europi.

– U našim certificiranim silosima skladištimo poljoprivredne ekološke proizvode za što već imamo osigurano EU tržište, ali i dobavljače iz četiri županije, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske, a više od 300 kooperanata govori o ozbiljnosti i pouzdanosti tvrtke Agroland – ističe Gomerčić.

Najveća ekspanzija tvrtke počela je prije dvije godine kada su s 8 milijuna eura ukupnih prihoda ostvarili povećanje do današnjih 30 milijuna eura. Povećali su i broj zaposlenih s 20 na 50, kao i broj otkupnih mjesta s 3 na 10. Povećali su se i kapacitete, s prijašnjih 8 tisuća tona na mogućnost otkupa i skladištenja 30 tisuća tona robe. 

IMGL6964

– Smatram da kao takvi u potpunosti možemo ispunjavati sve potrebe naših kooperanata – naglasio je tom prigodom Nikola Gomerčić.

Pohvale i čestitke toj uspješnoj tvrtki dali su i gosti, od kojih se prvi obratio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

– Agroland je dobar primjer da se može dobro poslovati i u težim situacijama, a isto tako i nada poljoprivrednicima i nama potrošačima za budućnost proizvodnje hrane na cijelom području Virovitičko-podravske županije, ali i Hrvatske. Činjenica je da je hrana životna potreba i da kao takva nema svoju cijenu, tako da poljoprivredna proizvodnja mora biti okosnica razvoja, a zadaća nas političara mora biti da svi ti procesi prođu sa što manje teškoća, kako za one koji sudjeluju u direktnoj proizvodnji, tako i za one koji sudjeluju u organizaciji i otkupu proizvoda – rekao je, između ostalog, gradonačelnik Kirin.

IMGL7007

Zadovoljstvo uspjehom ove tvrtke izrazio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je tom prigodom napomenuo da je po veličini prihoda Agroland s 10. došao na 2. mjesto uspješnosti prihodovanja u Virovitičko-podravskoj županiji.

– To je pokazatelj koliki je entuzijazam i požrtvovnost u radu, a sudeći po vašoj upornosti i otvaranju još tri nove investicije, tako ćete zasigurno nastaviti i dalje. Virovitičko-podravska županija je u svakom slučaju poljoprivredno orijentirana, a čak 23 posto ukupnih prihoda županiji dolazi od poljoprivrede, što je najviše od svih 5 slavonskih županija, a i najveći udio poljoprivrede u BDP-u ima upravo naša županija. Stoga ovakve investicije imaju još veći značaj za dodatne prihode, dodatno zapošljavanje i za dodatni rast BDP-a cijele naše županije – naglasio je župan Andrović.

IMGL7024

Potom su svečano otvorene dvije nove investicije – pista za prijam žitarica i poljoprivredna ljekarna te je obilježen početak radova na solarnoj elektrani.

Predsjednik Uprave tvrtke Nikola Gomerčić i župan Igor Andrović svečano su presijecanjem vrpce pustili u pogon novu pistu za prijam žitarica. Tom prilikom Gomerčić je najavio i skoro puštanje u uporabu i skladišta za žitarice i uljarice, čime će se uz postojeće objekte zaokružiti priča prijama i skladištenja poljoprivrednih proizvoda u Agrolandu.

– Radi se o pisti za prijam robe veličine 1000 kvadrata, koja je iste veličine onoj koja se nalazi u Pitomači. Dakle, to su dvije nove piste uz već postojećih sedam manjih pisti po našim naseljima. Također, i nova hala za skladištenje proizvoda upotpunit će već postojeće skladišne prostore, a ukupna ulaganja u te nove pogone iznose oko milijun eura. Tu je i izgradnja solarnih elektrana snage 1 MW koje radimo na tri lokacije, u Suhopolju, Pitomači i Novakima, te nabavka sve potrebne mehanizacije i strojeva, ali i stavljanje silosa u pogon. Sva ulaganja u protekle dvije godine iznose oko 2 milijuna eura – rekao je Nikola Gomerčić. 

IMGL7086

Radove na solarnoj elektrani, uz predsjednika Uprave, otvorio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. 

– Iskorištavanje obnovljive energije je opće prihvaćeno u cijelom svijetu. S obzirom na to da mi uglavnom za pogon koristimo plin, za sada ne možemo koristiti solarnu energiju za naše potrebe, ali možemo je prodavati u mrežu. Osim toga, kroz tri do pet godina u planu nam je pokušati zamijeniti energent plina strujom koju ćemo proizvoditi u vlastitim solarnim elektranama. To je vrlo važno jer i sama EU potiče korištenje obnovljive energije i zaštitu okoliša – naglasio je tom prigodom Nikola Gomerčić. 

IMGL7156

Potom su se svi gosti uputili u novu poljoprivrednu ljekarnu koju su, presijecanjem vrpce, svečano otvorili predsjednik Uprave i načelnik općine Suhopolje Goran Doležal. Trgovina se prostire na oko 80 kvadratnih metara prodajnog i 300 kvadratnih metara skladišnog prostora. Cilj otvaranja ove poljoprivredne ljekarne vezan je za ispunjavanje potreba poljoprivrednika i svih drugih kupaca koji uređuju svoj vrt, voćnjak ili okućnicu, rekao je predsjednik Uprave tvrtke Nikola Gomerčić.

– Veliki izbor proizvod koji prodajemo zasigurno će zadovoljiti potrebe kupaca. Naši ključni proizvodi su prvenstveno sjeme, zaštitna sredstva, sve vrste gnojiva, ali i sve drugo što je
potrebno za poljoprivrednu proizvodnju. Nudimo i razni plastični inventar, prskalice, grabljice, lopatice, sve što je potrebno za vrtove, voćnjake, vinograde i ostalo. Osim toga,
naše stručno osoblje kupcima će biti na raspolaganju za savjete i odgovor na sva pitanja – rekao je Gomerčić.

IMGL7171

Proslava je nastavljana u Pustari Višnjica gdje je organiziran žetveni ručak za sve kooperante i poslovne partnere, na kojem su se zaposlenici Agrolanda zahvalili svojim kooperantima na povjerenju i suradnji.

(promo; foto: B. Sokele, K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content