Novi virovitički franjevci: Fra Ivica i Kruno predstavili se vjernicima, u listopadu stiže i fra Petar

Vjernicima u Virovitici jučer (nedjelja) su se na svetim misama predstavila nova franjevačka braća koja su stigla na službu u župu sv. Roka. Riječ je o fra Ivici Jagodiću, novom župniku i gvardijanu, fra Krunoslavu Albertu, novom župnom vikaru i ekonomu, dok će se u listopadu zajednici pridružiti župni vikar fra Petar Horvat. Oni su nova lica, koja su na služenje u Viroviticu došla nakon fra Bernarda Barbarića (župnika i gvadrijana) te župnih vikara fra Andrea Matanovića i fra Marina Kuzminskog, koji su se od vjernika oprostili prošlog tjedna.  

U pozdravnoj riječi nova braća franjevci zamolili su vjernike da mole za njih i pruže im podršku u pastoralnom radu i služenju župi. Tom prigodom izdali su i prvi župni listić, na kojem donose osnovne informacije o sebi i svojoj dosadašnjoj službi, raspored svetih misa s nakanama, kao i popis vjenčanih, kršenih i umrlih u rasponu od tjedan dana.

Ovim novitetom, ističu, žele „formirati i informirati župnu zajednicu“. 

-Prije svega, poslužit će nam kao sredstvo kako bi u svima nama porasla svijest o rastu u vjeri, o pripadnosti i odgovornosti svih vjernika, od novokrštenih i vrtića do najstarije dobi naše župne zajednice. Ovim listićem lakše ćemo pratiti cijelu liturgijsku godinu koja nam nudi bogate duhovne sadržaje, a ujedno je izvrstan način informiranja kako možemo u svemu sudjelovati – napominju braća u listiću, dodajući kako su svi vjernici pozvani na suradnju i izgradnju župne zajednice te da će listić biti na raspolaganju svim vjernicima i događajima.

Osim listića, sadržaj vezan uz život župe objavljivat će i na župnom web portalu, najavili su.  

A tko su nova braća, koja će vjernicima biti na raspolaganju u Virovitici, Bušetini i Okrugljači?

JEDAN OD POKRETAČA FRAME

Fra Ivica Jagodić, novi gvardijan i župnik, rođen je 21. svibnja 1967., u Đakovu, od oca Mate i majke Ane, rođene Marušić. Osnovno školovanje završio je u Gorjanima, a srednjoškolsko obrazovanje u Interdijecezanskoj srednjoj školi u Zagrebu na Šalati 1986. godine. U franjevački novicijat ušao je na Trsatu u Rijeci 1987. godine. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1994. Svečane redovničke zavjete položio je 27. rujna 1992. godine u Zagrebu.

Red đakonata primio je 10. listopada 1993., a za svećenika franjevca zaređen je 26. lipnja 1994. godine. Službovao je u Zagrebu kao promicatelj duhovnih zvanja, a istodobno je jedan od glavnih pokretača osnivanja Franjevačke mladeži (FRAMA).

U godini velikog jubileja 2000. preuzima odgojiteljsku službu u franjevačkom junioratu sve do 2005. godine, kada ga provincijska uprava premješta na pastoralno i duhovno služenje u Vukovaru. Od tada vrši pastoralne službe župnika (2005.-2023.), gvardijana (2014.-2020.), te dekana Vukovarskog dekanata (2015.-2023.).

1 2
Župa sv. Roka Virovitica

RADNIČKI, PA REDOVNIČKI POZIV 

Fra Krunoslav Albert rođen je 23. travnja 1975. godine u Herfordu u Njemačkoj, gdje su njegovi roditelji, otac Josip i majka Ljuba, r. Brekalo neko vrijeme živjeli i radili. Osnovnu školu pohađao je u Hrvatskoj, u Čaglinu pored Požege. Nakon osmoljetke završio je srednju trgovačku školu. Nakon odsluženog vojnog roka, pet godina radio je kao prodavač, a zadnje dvije godine kao koordinator u jednom trgovačkom poduzeću.

U franjevačku postulaturu ušao je 30. listopada 2001., u novicijat 31. kolovoza 2002., a potom nastavlja razdoblje priprave za svećeništvo, petogodišnjim Teološko filozofskim studijem u Zagrebu. Svečane zavjete položio je 23. rujna 2007. godine na blagdan sv. Padra Pia.

Za svećenika zaređen je 20. lipnja 2009. Prvu službu kapelana vršio je u Koprivnici od 2009. do 2014., zatim u Zagrebu u službi povjerenika za mlade, povjerenika za duhovna zvanja i duhovnog asistenta franjevačke mladeži (2014.-2015.). Do Virovitice, bio je na službi u Karlovcu (2015.-2023.) kao župnik i gvardijan.

NA KRILIMA VJERE U CHICAGO, PERU I AUSTRALIJU

Posljednjeg novog člana zajednice braća će dočekati u listopadu, kada se fra Petar Horvat, župni vikar, vraća iz Australije.

Rođen je 4. srpnja 1983. u Koprivnici kao drugi sin Želimira i Anđele r. Colar. Nakon 2. razreda osnovne škole preselio se s obitelji u Čakovec gdje su započeli graditi novu obiteljsku kuću. U Čakovcu je završio i osnovnu školu, a potom i srednju tehničku školu sa stečenim zanimanjem tehničara za mehatroniku te kasnije upisao Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Tijekom prve godine studija odlučio se odazvati pozivu za franjevca – svećenika koji je nosio u sebi još otkad je bio dječak te se pridružio Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda.

U postulaturu je ušao u Samoboru, novicijat na Trsatu, a Katolički bogoslovni fakultet upisao je u Zagrebu. Nakon završene treće godine studija, odlukom poglavara odlazi na studij na Catholic Theological Union u Chicago (IL), USA, gdje nastavlja teološke studije. Tamo, u Chicagu, 2009. godine ujedno polaže svoje doživotne redovničke zavjete. Fra Petar je nakon toga izrazio želju da pastoralni rad u trajanju od tri mjeseca, koji je zahtijevao program studija, provede u apostolskom vikarijatu San Ramón, Peru, na službi biskupa fra Gerarda Žerdina gdje je zaređen i za đakona 11. srpnja 2010. godine.

Nakon završene pastoralne prakse vraća se u Chicago, gdje nastavlja đakonski praktikum i dovršava studije. Koncem 2010. godine vraća se u Hrvatsku. Biva namješten u župu Uzvišenja Svetog Križa, Zagreb – Siget, gdje ostaje na službi i nakon svećeničkog ređenja. Za svećenika je zaređen u lipnju 2011. godine u Zagrebačkoj katedrali. Nakon svećeničkog ređenja podnosi molbu upravi Provincije za povratak u misije u Peru, no umjesto u Peru, Provincija ga 2015. godine šalje na pastoralno djelovanje u Hrvatski katolički centar sv. Nikole Tavelića u St. Johns Park u Australiju zbog nedostatka svećenika među hrvatskim iseljenicima u Australiji. Nakon osam godina djelovanja u Australiji vraća se u Hrvatsku, u Župu sv. Roka u Virovitici. (www.icv.hr, mlo, franjevci-virovitica.hr)

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content