Olimpijske igre 2024. pod svjetlima Eiffelovog tornja

Najveće sportsko natjecanje je vrlo blizu, a po treći put će se organizirati u Parizu, gradu svjetlosti. Pariz je bio domaćin drugih Olimpijskih igara još 1900., a potom i 1924. godine.

Povijest Olimpijskih igara

Prve olimpijske igre održane su davne 1896. godine u Ateni, no izvorne antičke Olimpijske igre održane su između 8. i 4. stoljeća prije Krista. Olimpijski odbor osnovao je barun Pierre de Coubertin davne 1894. godine. Uz redovne Olimpijske igre, MOO (Međunarodni olimpijski odbor) također održava Paraolimpijske igre, Specijalne igre i Igre mladih. Zanimljivost je da su druge Olimpijske igre, koje su održane u Parizu, trajale više od 5 i pol mjeseci, a u Londonu, četvrte Olimpijske igre trajale su više od 6 mjeseci. Od igara u Los Angelesu 1932. i Berlinu 1936. uspostavljeno je vrijeme trajanja na 15 dana.

Najuspješniji sportaš u povijesti Olimpijskih igara je američki plivač Michael Phelps koji je osvojio čak 28 medalja, od toga 23 zlatnih, 3 srebrnih te 2 bronce, dok je najuspješnija sportašica Larisa Latynina, bivša reprezentativka SSSR, inače Ukrajinka.

Najmlađa sportašica koja je osvojila olimpijsko odličje je američka skakačica u vodu Marjorie Gestring, koja je na Igrama u Berlinu 1936. godine sa samo 13 godina i 268 dana osvojila zlato u disciplini skokova u vodu na 3 metra. Najmlađi sportaš koji je osvojio medalju je japanski plivač Kusuo Kitamura, koji je 1932. godine na Igrama u Los Angelesu postao prvak u disciplini 1500 m slobodno, sa 14 godina i 309 dana.

Najstariji sportaš koji je osvojio olimpijsku medalju bio je Šveđanin Oskar Swan koji je medalju osvojio 1920. godine u Antwerpenu i imao je 72 godine i 279 dana. Elsa Pollock najstarija je osvajačica medalje, ova Amerikanka je osvojila zlato u disciplini luk i strijela na Olimpijskim igrama 1904. u St. Louisu i tada je imala 63 godine i 333 dana.

Na https://kladioniceusrbiji.com/ možete provjeriti kod kojih operatera će se moći kladiti neki od budućih sudionika igara.

Što trebamo znati o Igrama u Parizu?

Prije svega treba napomenuti da je Pariz dobio organizaciju ovih igara pobijedivši više nego korektnu konkurenciju, a to su: Los Angeles (dobio organizaciju Igara 2028.), Hamburg, Rim i Budimpešta.

Pariz je prvi grad koji će po treći put biti domaćin Olimpijskih igara, a one će se održati u razdoblju od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024. godine. Te igre će se održati točno na stogodišnjicu od drugih igara u Parizu, koje su se održale 1924. godine.

Na Igrama u Parizu bit će ukupno 32 različitih sportova i čak 329 disciplina, a bit će to prve Olimpijske igre od Igara u Rimu 1960. koje će imati manje sportova na programu od prethodnih (Tokio je imao 33 sporta).

Na ovim je igrama prvi put izveden break dance i to je prvi put u povijesti da će ples naći svoje mjesto na Olimpijskim igrama. Poznato je da su surfanje, skateboarding i penjanje zauzeli svoje mjesto na prethodnim igrama u Tokiju.

Osim u Parizu, koji je grad domaćin, discipline će se održati u još 16 gradova, zanimljivo je da će se natjecanje u surfanju održati na Tahitiju, jednom od otoka Francuske Polinezije.

Samo otvaranje Igara održat će se na rijeci Seini, što je presedan u povijesti Olimpijskih igara jer je svaki put do sada otvorenje održano na samom stadionu.

Na igrama će sudjelovati čak 45.000 volontera koji će pomagati u organizaciji igara.

Najviše disciplina će biti u vodenim sportovima (plivanje, vaterpolo, skokovi u vodu, umjetničko plivanje), čak 49, dok je na drugom mjestu atletika s 48 disciplina u kojima će se dijeliti medalje.

Sljedeća godina će sigurno biti posebna, jer je svaka olimpijska godina posebna. U Parizu će biti oboreni mnogi rekordi i vjerujemo da će ove igre biti najbolje dosad.

(promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content