U Sopjanskoj Gredi održan 3. festival sportske rekreacije na selu

Jučer (subota) je u Sopjanskoj Gredi na pomoćnom igralištu NK Podravac Sopje održan 3. festival sportske rekreacije na selu u organizaciji Udruge sportske rekreacije “Sport za sve” Podravac Sopje, a uz potporu Općine Sopje.

Ovogodišnji festival ponovno je okupio djecu i mlade uzrasta od 3 do 15 godina, a poslužio je i kao svojevrsna mini Olimpijada starih sportova u sklopu priprema za nastup na 49. Olimpijadi starih sportova u Brođancima u nedjelju 27. kolovoza.

Tako su na 3. festivalu sportske rekreacije na selu nastupile četiri ekipe, ekipa Slatine koju je predvodila voditeljica Stojanka Varju, dok je kapetanica bila Ema Varju, ekipu Gornjeg Miholjca predvodila je Jasna Kizivat, a kapetanica je bila Lea Radočaj, ekipu Vaške predvodili su voditelj Vinko Ivanac i kapetanica Dorotea Dvojak, dok su ekipu Sopja i Sopjanske Grede predvodili voditeljica Božica Šantak i kapetan Ivan Šantak.

Za fer i korektno natjecanje bio je odgovoran glavni sudac Vinko Ivanac uz asistenciju pomoćnih sudaca Ladislava Varju i Zlatana Špoljarića uz svesrdnu pomoć logistike, Stojanke Varju i Petre Marković.

Svečanost je započela intoniranjem Hrvatske himne i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata kao i žrtvama rata u Ukrajini minutom šutnje.

Postrojenim ekipama i ostalim posjetiteljima pozdravnim riječima obratili su se predsjednica Udruge sportske rekreacije “Sport za sve” Podravac Sopje Božica Šantak i predsjednik Općinskog vijeća Općine Sopje Siniša Hrgović koji je i otvorio 3. festival sportske rekreacije na selu u Sopjanskoj Gredi.

Tom je prigodom pohvalio aktivnosti ove sopjanske udruge i njihov entuzijazam za očuvanjem tradicije, osobito starih sportova koji su u ovo vrijeme digitalizacije gotovo zaboravljeni. Zahvalio se i ostalim ekipa na odazivu te svima zaželio puno uspjeha u natjecanju.

Festival je nastavljen natjecanjem u šest disciplina starih sportova: bacanje potkove, gađanje kozane, gađanje bundeve strijelom, nošenje jajeta u žlici, trke štulama i trke u vreći, dok je u međuvremenu revijalno prikazana trka šinama, te na kraju i revijalno natjecanje u dječjim disciplinama trke u vreći i potezanje konopa.

REZULTATI

Bacanje potkove (I.-IV.r.):
1. Vaška
2. Slatina
3. Gornji Miholjac

Bacanje potkove (V.-VIII.r.):
1. Gornji Miholjac
2. Sopje i Sopjanska Greda
3. Slatina

Gađanje kozane:
1. Gornji Miholjac
2. Sopje i Sopjanska Greda
3. Slatina

Gađanje bundeve strijelom:
1. Sopje i Sopjanska Greda
2. Slatina
3. Gornji Miholjac

Nošenje jajeta u žlici (I.-IV.r.):
1. Gornji Miholjac
2. Slatina
3. Vaška

Nošenje jajeta u žlici (V.-VIII.r.):
1. Sopje i Sopjanska Greda
2. Slatina
3. Gornji Miholjac

Trke štulama (I.-IV.r.):
1. Sopje i Sopjanska Greda
2. Slatina
3. Gornji Miholjac

Trke štulama (V.-VIII.r.):
1. Slatina
2. Sopje i Sopjanska Greda
3. Gornji Miholjac

Trke u vreći (I.-IV.r.):
1. Gornji Miholjac
2. Slatina
3. Sopje i Sopjanska Greda

Trke u vreći (V.-VIII.r.):
1. Slatina
2. Gornji Miholjac
3. Sopje i Sopjanska Greda

Medalje, pehare i zahvalnice uručili su predsjednica sopjanske Udruge Podravac Božica Šantak i načelnik Općine Sopje Berislav Androš uz asistenciju potpredsjednika udruge Zlatana Špoljarića i Joze Šantaka.

Na kraju se svim ekipama i njihovim voditeljima na sudjelovanju zahvalio sopjanski načelnik Berislav Androš ujedno uputivši čestitke najuspješnijima.

– Drago mi je što ste tako aktivni i sudjelujete u radu i aktivnostima Općine Sopje, te ste vrijedni sudionici sopjanskog društvenog života i surađujete s drugim udrugama. Hvala još jednom svima vama, entuzijastima koji držite do tradicije, te kroz stare sportove promovirate svoju udrugu, svoj rad i naravno općinu Sopje– istaknuo je načelnik Androš, a na kraju je zahvalu i čestitke svim natjecateljima uputila i predsjednica Božica Šantak.

Uslijedila je zajednička večera i druženje te vatreni spektakl na sopjanski način gdje su prikazani i običaji lilanja.

(www.icv.hr, mf, foto: M. Feldi)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content