Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i prigodnim programom obilježen Dan pobjede nad tzv. JNA i Dan hrvatskih branitelja grada Našica

Danas je obilježen 21. rujna, Dan pobjede nad tzv. JNA i Dan hrvatskih branitelja grada Našica.

Program proslave započeo je u jutarnjim satima odavanjem počasti poginulim braniteljima Branku Glavašu, Slavku Marodu i Antunu Sertiću, a više o tome možete vidjeti OVDJE.

U nastavku programa, počast poginulim hrvatskim braniteljima odali su paljenjem svijeća kod spomen obilježja “Uskrsla Hrvatska” i polaznici Dječjeg vrtića “Zvončić”, uz pratnju  svojih odgojiteljica i ravnateljice Snježane Kanđere, te hrvatskih veterana Domovinskog rata na čelu s predsjednikom udruge Ivicom Lovoševićem.

-Ovom tradicijom izražavamo zahvalu i pijetet svim našim hrabrim borcima, civilima, žrtvama Domovinskog rata te svima onima koji su položili živote za slobodu naše lijepe Hrvatske. Mi danas, zahvaljujući njima, uživamo u slobodi i moramo te vrijednosti njegovati od malih nogu, a djeca to shvaćaju – izjavila je ravnateljica.

Program je nastavljen u predvorju Osnovne škole Kralja Tomislava Našice izložbom dokumenata i fotografija iz Domovinskog rata.

Autori izložbe su kustosica Melita Husnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak te Ivica Lovošević, predsjednik udruge Hrvatski veterani Domovinskog rata. Izložba je postavljena u čast hrvatskih branitelja našičko–orahovačkog kraja, kao i Dana pobjede nad tzv. JNA u Našicama, a izloženi predmeti su dio zbirke predsjednika Lovoševića. Prigodnim govorom izložbu su otvorili ravnateljica Lučevnjak te profesorica povijesti Sandra Hvizdak.

Program je nastavljen polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom na spomen obilježju “Uskrsla Hrvatska” u centru Našica, za sve one koji su svoj život dali stvarajući Hrvatsku.

Počast su odali djeca i udovice poginulih branitelja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića – saborski zastupnik Marin Mandarić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda general Josip Lucić, izaslanik ministra obrane i voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajčija te izaslanik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić. Izaslanstvo Grada Našica predstavljali su gradonačelnik Krešimir Kašuba, dopredsjednica Gradskog vijeća Branka Baksa i počasni građanin Grada Našica Vladimir Šeks. Vijenac su u ime Općine Podgorač položili načelnik Goran Đanić i vijećnik općinskog vijeća Tomislav Moguš te u ime ravnatelja policije i načelnika PU osječko – baranjske načelnik Policijske postaje Našice Ivica Bukvić. Vijence su položile i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, članovi Gradskog povjerenstva za branitelje, vijećnici Gradskog vijeća Grada Našica, predstavnici političkih stranaka, udruga i ostali.

Nazočnima se potom obratio gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba naglasivši važnost tadašnje pobjede i dan 21. rujna 1991. godine kao najvažniji za grad Našice.

-Prije 32 godine izvršena su velika razaranja na ovom području, a hrvatski branitelj su najzaslužniji što danas živimo u slobodnim Našicama i slobodnoj Republici Hrvatskoj. Branko Glavaš, Slavko Marod i Antun Sertić su dali ono najvrjednije što su imali, a to su vlastiti životi.Organizirane postrojbe Zbora narodne garde, MUP-a, narodne zaštite, civilne zaštite branile su se Našice, ali i naši vatrogasci – pod paljbom su gasili požare uzrokovane tim razaranjima. Naša ratna bolnica je radila u nemogućim uvjetima. Dužni smo se, pogotovo na ove dane sjetiti i odati počast tim ljudima – izjavio je gradonačelnik Kašuba zahvalivši svima koji su došli odati počast velikim ljudima grada Našica.

Pozdravnim govorom i prigodnim riječima okupljenima su se potom obratili izaslanik župana Josip Miletić, izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general Josip Lucić te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marin Mandarić.

– Zahvaljujući nesebičnosti, hrabrosti i požrtvovnosti hrvatskih branitelja ratnih 90-ih godina, Hrvatska je danas slobodna i neovisna država, članica najvažnijih međunarodnih institucija, zbog čega im dugujemo trajnu zahvalnost. Kad je bilo najteže odabrali su stati na prvu crtu obrane i suprotstaviti se nadmoćnijem neprijatelju, i zato, oni koji su pali traju u nama koji živimo – kazao je Miletić.

Molitvu je predvodio našički župnik fra Vinko Brković koji je u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služio misu zadušnicu za poginule branitelje Antuna Sertića, Branka Glavaša i Slavka Maroda.

(www.icv.hr, ak, foto: A. Koš, OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content