Vila Greger dobila uporabnu dozvolu: Uskoro postaje novi dom Gradske knjižnice Našice

Gradonačelnik Krešimir Kašuba danas (utorak) je obišao Vilu Greger, jednu od najljepših zgrada na našičkom području.

U pratnji gradonačelnika bili su pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalni sustav Magdalena Vidaković – Gelenčir, pročelnik Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje Matija Brkić, voditelj Odsjeka za investicije, urbanizam i zaštitu okoliša Božo Papac, direktor NARA-e Ivan Belošević i ravnateljica Gradske knjižnice Našice Silvija Šokić.

Vila Greger nedavno je dobila uporabnu dozvolu, nakon projekta obnove kojim su rekonstruirani fasada i krovište, te obnovljen interijer, čime je ovoj prekrasnoj povjesnoj zgradi vraćen stari sjaj.

Foto-2

Vila Greger, uz veliki i mali dvorac, obnavljala se u sklopu projekta Kulturne baštine, a gradonačelnik Kašuba naglasio je važnost knjižnice kao kulturnih obrazovnih centara u lokalnoj zajednici.

-Moram naglasiti kako je ovo jedinstvena zgrada u Našicama, izgrađena početkom 20. stoljeća, a ona se obnavlja u sklopu projekta Kulturne i prirodne baštine zajedno s još naša dva dvorca, trgovima, alejom Lipa i Perivojem obitelji Pejačević. Dobili smo tehničku, kao i uporabnu dozvolu, tako da u narednom periodu krećemo s preseljenjem knjižničnog materijala. Dobili smo moderan prostor od 1.190 kvadratnih metara. Prostor će biti namijenjen svim dobnim kategorijama, od naših mališana pa do onih najstarijih. Investicija je koštala milijun i 440 tisuća eura, a najveći dio sredstava je financiran iz fondova EU – 85 posto, a manjim dijelom državnim i gradskim sredstvima. Sam put do završteka obnove bio je zaista trnovit, prošli smo kroz ekonomsku krizu koja je zahvatila sve zemlje Europske unije, trebalo je puno vještina da se ovaj projekt završi. Ovom prilikom se moram zahvaliti i izvođačima radova koji su posao obavili u roku, Gradskoj upravi te stručnim djelatnicima i nadzoru. Posebno zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske koja je u najvećoj mjeri omogućila potrebna sredstav – izjavio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Kako je i naglašeno, radovima su zadovoljni svi, a knjižnica uskoro kreće sa selidbom materijala, dok se otvaranje očekuje u proljeće iduće godine.

(www.icv.hr, ak, foto: A. Koš)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content