Međunarodna, 20. konferencija o poticanju izvoza: HBOR je hrvatske izvoznike u posljednjih pet godina podržao s oko tri milijarde eura

-Osječko-baranjska županija prva je jedinica regionalne samouprave u Hrvatskoj koja je tijekom 2018. godine, u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, subvencionirala kamate na kredite poduzetnika s dva postotna poena, čime smo omogućili poduzetnicima kredite s kamatom od 0 posto. Naš je cilj poticati gospodarsku aktivnost, biti podrška i pomoć poduzetnicima s našeg područja kako bismo zajednički stvorili pozitivno ozračje za stvaranje radnih mjesta i ostanak ljudi u Osječko-baranjskoj županiji – kazao je zamjenik župana Josip Miletić prilikom otvorenja u četvrtak, 19. listopada u Osijeku HBOR-ove 20. međunarodne konferencija o poticanju izvoza.

Cilj konerencije je razmjena iskustava i primjera dobre prakse u jačanju izvoza, te poboljšanje ostvarenja hrvatskih izvoznika na međunarodnim tržištima. Otvorenju su uz predsjednika Uprave HBOR-a Hrvoja Čuvalu, nazočili zamjenik župana Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović te ostali uvaženi gosti.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković istaknula je kako je HBOR pravi primjer jedne javne financijske institucije koja izvrsno povezuje javni i privatni sektor.

– Grad Osijek s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak ima odlične odnose. Poznato je da smo na početku mandata gradonačelnika Radića izvršili refinanciranje naših kreditnih obveza koristeći povoljnu situaciju na tržištu kapitala, čime smo ostvarili minimalni kamatni trošak, a u tome nam je pomogao i HBOR. Njegova uloga je upravo pomoć u razvoju pojedinačnih programa na korist dodatnog osnaživanja gospodarstva i poduzetništva u cijelosti – rekla je Crnković.

Predsjednik Uprave HBOR-a u svom je obraćanju naglasio kako je HBOR u prvih devet mjeseci ove godine podržao oko 2.600 projekata u volumenu od 1,36 milijardi eura.

– Odobrili smo više od 2.100 kredita u iznosu od 840 milijuna eura, pri čemu smo imali rast od 59 posto, kada je riječ o broju otvorenih kredita u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a 28 posto rasta po pitanju volumena odobrenih kredita. Također, drago nam je da je vidljiva promjena trenda ove godine u odnosu na protekle dvije, prožete korona krizom i ratom u Ukrajini, gdje je odobreno 60 posto investicijskih kredita, odnosno 40 posto kredita za obrtni kapital. Mi očekujemo da ćemo se uskoro vratiti na brojke iz primjerice 2019. godine kada smo imali 80posto udjela investicijskih kredita. Važno je istaknuti i da je HBOR hrvatske izvoznike u proteklih pet godina podržao sa oko tri milijarde eura i to kreditima te osiguranjem izvoznih posrednika – zaključio je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content