Proboj afričke svinjske kuge u OBŽ: Na području Semeljaca eutanazirane 53 svinje, policija i civilna zaštita vrše kontrolu prometovanja mesa

Afrička svinjska kuga, unatoč svim nastojanjima da se ta zaraze ne proširi na Osječko-baranjsku županiju, ipak je zahvatila svinjogojska gospodarstva toga kraja. Na tri OPG-a na području općine Semeljci potvrđen je virus, a kako je došlo do zaraze nastojat će tijekom slijedećih dana utvrditi Državni inspektorat.

Na koordinaciji predstavnika županijske uprave s čelnicima gradova i općina i predstavnicima nadležnih inspekcija održanoj jučer (petak), dožupan Mato Lukić istaknuo je kako Osječko-baranjska županija očekuje daljnje upute Ministarstva poljoprivrede za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Potvrdio je da su na tri OPG-a do sada eutanazirane 53 svinje, a policija i civilna zaštita vrše kontrolu kako se promet mesa ne bi odvijao izvan te općine. Dodatno će se te kontrole pojačati ukoliko se zaraza pojavi i u drugim općinama.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Romeo Jukić naglasio je ozbiljnost situacije, jer u županiji ima 3.918 proizvođača u kategorijama 0, 1, i 2, koji nisu podigli biosigurnosne mjere, a drže oko 37 tisuća svinja.

Ističe kako je na području općine Semeljci, gdje je oko 14 tisuća svinja, do daljnjeg zabranjeno klanje i promet mesa u svim kategorijama objekata, a očekuje se da bi to moglo biti zabranjeno i u susjednim općinama, dok traju mjere nadzora.

– Za velike proizvođače u općini Semeljci to je velik problem, jer nema trgovanja, a svinje se moraju i dalje hraniti. Želimo sačuvati proizvodnju, ali neke mjere se moraju poduzeti- rekao je Jukić dodavši kako su u tijeku ispitivanja uzorka pojave te opake bolesti čiji je, u većini slučajeva, uzrok ljudski faktor.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Općine Semeljci Mirko Miladinović ocijenio je kako je bilo pitanje dana kada će se zaraza dogoditi, jer je to rubna općina s Vukovarsko-srijemskom županijom, u kojoj se ASK ranije pojavio. Dodao je i kako je riječ o OPG-ovima koja su držala svinje za vlastite potrebe, te je istaknuo kako su poduzete sve mjere u dogovoru sa županijskim stožerom.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content