U Virovitici održana koordinacija zamjenika župana nacionalnih manjina: Evo o čemu se razgovaralo

Jučer (srijeda) je u Sali za sastanke Virovitičko-podravske županije održana 8. sjednica koordinacije zamjenika župana nacionalnih manjina na kojoj je uz zamjenike župana Virovitičko-podravske županije Marija Klementa i Igora Pavkovića, nazočila i Željka Gudelj Velaga, ravnateljica Uprave za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede, kao i saborska zastupnica Dragana Jeckov te svi predstavnici zamjenika župana nacionalnih manjina u RH.

Na koordinaciji se razgovaralo o ulogama zamjenika župana u pravnom sustavu Republike Hrvatske, primjeni Pravilnika o određivanju područja prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima, ali i o infrastrukturi na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

– Koordinacija je zamišljena kao jedno tijelo koje će pronalaziti probleme na terenu i iznositi ih u širu javnost, a sve u cilju njihovog rješavanja. Uloga zamjenika župana, odnosno bilo kojeg zamjenika gradonačelnika ili načelnika je da pomogne životu kompletnog stanovništva na području te jedinice lokalne ili regionalne samouprave i mi to upravo i činimo – rekao je Igor Pavković, zamjenik župana VPŽ.

– Područja gdje žive nacionalne manjine u pravilu su bila ona s lošijom infrastrukturom. Kao glavni zadatak postavio sam si cilj da ta mjesta izjednačimo u standardu života s ostalim prostorima Republike Hrvatske. Mi smo to u našoj županiji uspjeli i možda smo jedina županija koja je uspjela u više od 99 posto slučajeva dovesti kompletnu infrastrukturu do svakog živog stanovnika. Kad to kažem, tu mislim na struju, asfalt, vodovod i sada je u procesu brzi internet. Mi smo funkciju zamjenika župana opravdali kroz omogućavanje normalnog života svakom pripadniku naše nacionalne manjine koji živi na ruralnom području – dodao je Pavković.

Saborska zastupnica Dragana Jeckov istaknula je važnost komunikacije između zamjenika župana i njihovih županija kako bi riješavali probleme manjinskih zajednica.

-Funkcija zamjenika župana, posebno ako dolazi iz redova nacionalnih manjina, može biti itekako korisna za manjinsku zajednicu, ali i za većinski narod. Ovaj popis stanovništva nikome nije išao na ruku i on je pokazao da će određene funkcije zamjenika župana biti ukinute i to je ono što je jedan od ozbiljnih problema na koje ova koordinacija i ukazuje. Mi ćemo naravno svojim politikama koje su manjinske usmjeriti pažnju i na ovu problematiku – rekla je saborska zastupnica Jeckov.

Sisačko-moslavačka županija jedna je od onih koje imaju velike infrastrukturne probleme, na što je ukazala zamjenica župana Mirjana Oluić.

– Ova koordinacija je za nas izuzetno važna, ta međusobna komunikacija gdje razgovaramo o problemima u našim sredinama, o našim zajedničkim problemima i problemima koji su specifični za svaku županiju pojedinačno. Najvažnija točka dnevnog reda je svakako infrastruktura u području naseljenim pretežno nacionalnim manjinama, a Sisačko-moslavačka županija je svakako “goruća” županija s tim problemom. Nas je zadesio onaj katastrofalni potres, a dio naše županije je bio dugo godina nerazvijen. Živimo u 21. stoljeću i nepojmljivo je da ljudi žive bez ceste, struje i vode, ali u našoj županiji još uvijek toga ima. Sisačko-moslavačka županija je poduzela sve da iskoristi fondove Europske unije, sredstva koja su namijenjena održavanju infrastrukture, kao i obnovi javnih zgrada, jer su to područja koja su pretežito naseljena nacionalnim manjinama, a ujedno su u vrlo ružnoj situaciji – rekla je M. Oluić.

(www.icv.hr, ib)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content