“Martinjski vikend”: Utvrđen 31 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 40-godišnjak u Slatini napuhao preko 2 promila

I ove godine su pred vikend “Martinja” vozači posebno pozivani da ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol, nego da prijevoz osiguraju na neki drugi način. Najavljeno je također da će policijski službenici vršiti pojačani nadzor prometa s posebnim naglaskom na nadzor vozača pod utjecajem alkohola, a tijekom proteklog “Martinjskog vikenda” na području Policijske uprave virovitičko-podravske nije bilo evidentiranih prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači kod kojih je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu.

Međutim, iz podataka o prekršajima utvrđenim u pojačanom nadzoru prometa, tijekom vikenda evidentno je da je na našim cestama prometovao povećani broj vozača pod utjecajem alkohola. Naime, proteklog vikenda su policijski službenici u nadzoru prometa utvrdili 199 prekršaja, od kojih 31 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,28 g/kg je utvrđena kod vozača osobnog automobila starosti 40 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom u nedjelju u 2:15 sati u Slatini.

Ovaj vozač, kojemu će osim novčane kazne od 1.320 eura i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom po pravomoćnosti sankcije biti dodijeljeno i šest negativnih bodova, je jedan od devet vozača koji su tijekom vikenda upravljali vozilom s utvrđenom koncentracijom većom od 1,50 g/kg, a zatečen je kako upravlja vozilom tijekom akcije usmjerene na nadzor vozača pod utjecajem alkohola provedene na području cijele policijske uprave u subotu i nedjelju, 11. i 12. studenog od 22 do 6 sati.

U akciji je bez vozačke dozvole, zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola nedozvoljene koncentracije, ostalo 13 vozača, od kojih je 38-godišnji vozač osobnog automobila, koji je u nedjelju u 3:50 sati u Virovitici upravljao vozilom pod utjecajem alkohola koncentracije 2,05 g/kg,  sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen.

Osim ovoga vozača, tijekom proteklog vikenda uhićen je i 44-godišnji vozač mopeda koji je u nedjelju u 21:50 sati u Slatini zatečen kako upravlja mopedom prije stjecanja prava na upravljanje, pri čemu nije koristio zaštitnu kacigu, a izvršenim alkotestiranjem je kod ovoga vozača utvrđena koncentracija od 2,06 g/kg.

Obzirom na sve navedeno, kao i činjenicu da je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola veliki problem u prometu na području naše županije, te da je predblagdansko razdoblje u kojem se iz iskustva od prethodnih godina može očekivati pojačana konzumacija alkohola tek pred nama, ponovno se pozivaju vozači da ne započinju upravljanje vozilom ukoliko su konzumirali alkoholna pića i ne dovode na taj način u opasnost sebe i sve ostale sudionike u prometu.

– Policijski službenici će i u predstojećem periodu vršiti pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na sankcioniranje vozača koji se ne budu pridržavali zakonskih odredbi zabrane upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i vozača koji budu upravljali vozilom brzinom većom od ograničenja, ne budu koristili sigurnosni pojas na propisani način ili budu koristili mobitel i druge uređaje na nepropisan način, te svih drugih prometnih prekršaja- poručuju iz Policijske uprave. 

(PU virovitičko-podravska, foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content