Pustolov Zdenko Nađ iz Donje Pištane završava svoj projekt “Tri kotača sreće”

Poznati pustolov Zdenko Nađ iz Donje Pištane, prigradskog naselja Orahovice, završava svoj projekt “Tri kotača sreće”, no možda ne na način koji si je sam zacrtao i koji je želio. Uspio je ležećim biciklom od svoje Donje Pištane doći do Irana, ali ipak ne i do željenog Teherana u čemu ga je spriječilo niz okolnosti.

– Nije prošlo onako kako sam želio, došao sam do Irana, no ne i do Teherana zbog niza situacija. Ipak, neizmjerno sam zahvalan na podršci koju ste mi kroz gotovo 500 dana života na cesti na razne načine pružali i što ste mi kroz pruženu pomoć omogućili priliku da pokušam ostvariti jedan neobičan san, da iz malene Donje Pištane pedalirajući na svom ležećem triciklu dođem do Teherana– započeo je Zdenko na svom poznatom profilu društvene mreže “Bok ja sam Zdenko”.

Nakon izlaska iz Irana Zdenko se vrlo brzo vratio u Tursku gdje je i sada, i to u gradu Batmanu.

– Još uvijek sam u gradu Batmanu i uskoro sam, nakon desetak dana stanke, spreman nastaviti s pedaliranjem u smjeru Midyata i grada Mardina, gdje bi se trebao organizirati i pronaći najjednostavniji način da Jožu (ležeći bicikli) i sebe prebacim na drugu stranu zemlje bliže glavnom gradu. Letjeti svakako nećemo, tako da je bus za sada najizglednija opcija. U jednom trenutku razmišljao sam da Jožu zamijenim za dva magarca pa da krenemo pješke, ali sam odustao od te ideje- piše Zdenko, te se osvrnuo i na sam grad u kojem trenutno boravi.

– U gradu jedinstvenog i pomalo smiješnog imena mi je zbilja odlično i volim kako se sve izbalansiralo na kozmičkoj vagi, pa sam kroz posljednji tjedan napunio svoje u potpunosti iscrpljene socijalne zalihe. Zanimljivo mi je i važno istaknuti da su gotovo svi ljudi s kojima sam se imao prilike susresti na raznim mjestima i događajima, krenuvši od krezubih mališana do isto tako krezubih staraca, veoma ljubazni i pristupačni. Istinski sam se nasmijao što mi je ponovno podignulo pomalo narušen duh nakon epizode u Iranu– kaže Zdenko koji je u Batmanu posjetio školu, nogometnu utakmicu i još puno toga.

– Posjetio sam školski sajam, nogometnu utakmicu lokalnog kluba Petrolspor, srednju strukovnu školu, a imao sam prilike biti dio grupe koja se sastaje u svrhu usavršavanja engleskog jezika. Pet dana proveo sam u stanu mladog Nidala iz Sirije, a nakon toga sam dobio poziv od Ferdija, učitelja likovne kulture da kod njega ostanem neko vrijeme, koji sam također odlučio prihvatiti. Boravak kod Ferdija u određenim trenutcima podsjetio me na boravak kod moje bake u Italiji, gdje sam prije desetak godina na svojem prvom “road tripu” s tadašnjom djevojkom u bijelom Citroen Saxu proveo nekoliko uistinu predivnih noći. Baka i Ferdi, iako u potpunosti različiti, dijele jednu zajedničku vrijednost- nevjerojatni su domaćini– kaže Zdenko te u dahu iznosi još nekoliko svojih zanimljivosti u tom malom turskom gradiću.

– Svakog dana posjetim gastro sajam koji se trenutno održava u središtu Batmana, a na kojem imam prilike kušati specijalitete lokalne kuhinje. Najviše sam, kao i uvijek, uživao u poslasticama. Noću se sastajem s ljudima, pravim superjunacima ovog grada koji mi uvijek nešto novo pokažu ili me nešto novo nauče. Plan mi je nakon Turske malim dijelom proći kroz Grčku i usput posjetiti nekoliko dragih prijatelja prije nego što zaključim projekt ”Tri kotača sreće” u potpunosti– nekako sa sjetom kaže Zdenko te iznosi planove za blisku budućnost.

– Moram pronaći posao jer sam iscrpio sve zalihe novca koje sam imao, ali i koje nisam imao. Puno razmišljam i pomalo radim na knjizi koju sam obećavao prije dosta godina, a u kojoj bi se trebale naći priče s ceste. Uistinu ih ima, a kada pogledam malo bolje vidim da su mnoge, kao Ferdi i baka, na neki sasvim ljudski način povezane– zaključio je Zdenko Nađ koji će se uskoro ponovno vratiti u svoju Hrvatsku, Slavoniju i Donju Pištanu.

Zdenko i prijatelj Ferdi u Turskoj Custom

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content