U dvije prometne nesreće proteklog tjedna nastradalo troje pješaka: Vozači napustili mjesto nesreće, jedan bio pod utjecajem droge i alkohola

U dvije prometne nesreće proteklog tjedna nastradalo je troje sudionika u prometu u svojstvu pješaka. Najteža prometna nesreća dogodila se u utorak 31. listopada oko 18:50 sati u Čađavici u kojoj je 40-godišnji pješak teško ozlijeđen, izvijestila je PU virovitičko-podravska.

Do prometne nesreće je došlo kada je 25-godišnji vozač teretnog vozila i poluprikolice, upravljajući vozilom po mokrom kolniku od kiše koja je padala, stražnjim dijelom poluprikolice udario u bicikl kojeg je na bankini držao pješak koji nije koristio reflektirajući prsluk niti bio označen nekim izvorom svjetlosti, uslijed čega je pješak pao na bankinu. Vozač skupa vozila je napustio mjesto događaja prometne nesreće, ali je naknadno pronađen. Zbog počinjenja ovog kaznenog djela slijedi kriminalističko istraživanje.

Dva pješaka nastradala su u prometnoj nesreći koja se dogodila u petak u Mikleušu, također oko 18:50 sati.

Vozač osobnog automobila starosti 31 godinu, upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola utvrđene koncentracije 2,13 g/kg, nije prilagodio brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti i naletio je na dvije pješakinje koje su se kretale uz rub prometne trake, a da nisu koristile reflektirajuće prsluke ili bile označene nekim izvorom svjetlosti i nisu se kretale nogostupom kao prometnom površinom namijenjenom za kretanje pješaka.

Uslijed udara je 46-godišnja pješakinja podignuta na poklopac motora i prednje vjetrobransko staklo, nakon čega je pala na tlo, dok je 48-godišnja pješakinja od udarca pala na tlo. Osim na prisustvo alkohola u organizmu, vozač je testiran i na prisustvo droge, a rezultat ovog testiranja bio je pozitivan.

Vozač je nakon udara u pješakinje napustio mjesto događaja prometne nesreće na koje je pristigao naknadno. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela obijesne vožnje iz čl. 226. st. 1. Kaznenog zakona, vozač je uhićen i slijedi daljnje kriminalističko istraživanje.

Stoga se ponovno pozivaju svi vozači da prilagode brzinu kretanja vozila uvjetima na cesti i da obrate pozornost na pješake koji se kreću uz rub kolnika ili zadržavaju uz rub kolnika s namjerom prelaska ceste.

– Pješaci se u cilju povećanja vlastite sigurnosti, prije nego počnu prelaziti cestu, upućuju da obavezno provjere mogu li cestu prijeći na siguran način, da obavezno koriste nogostup kao prometnu površinu namijenjenu za kretanje pješaka na svim prometnicama uz koje su izgrađeni, odnosno oprezno kretanje uz rub ceste uz koje nema nogostupa. Isto tako se svi pješaci upućuju na korištenje svjetlije odjeće, odnosno reflektirajućih dijelova odjeće ili reflektirajuće prsluke prilikom kretanja kolnikom u noćnim uvjetima i uvjetima smanjene vidljivosti, odnosno korištenje različitih svjetiljki koje će ih osvjetljavati i na taj način postići da ih drugi sudionici u prometu vide – poručuju iz PU virovitičko-podravske.

(PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content