Neoprezni Mađar uzrokovao dvije prometne nesreće: Vozačica (34) udarila pješaka pa napustila mjesto događaja, 41-godišnjak teško ozlijeđen

Jučer (utorak) je na prometnicama Policijske uprave virovitičko-podravske evidentirano osam prometnih nesreća u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, a četiri su lako ozlijeđene.

Najteža prometna nesreća, u kojoj je 41-godišnji pješak teško ozlijeđen, dogodila se oko 19:15 sati na dionici ceste izvan naselja, između Slatine i Bakića, u noćnim uvjetima vožnje, gdje je 34-godišnja vozačica osobnog automobila uslijed neprilagođene brzine kretanja kasno ispred sebe uočila pješaka koji se nije kretao uz rub kolnika i nije bio označen nekim izvorom svjetlosti, reflektirajućim prslukom ili drugim dijelom odjeće s reflektirajućim dijelovima. Pješak je od udara vanjskim desnim ogledalom pao na kolnik gdje je ostao ležati, dok je vozačica vozilom napustila mjesto događaja, a da nije sačekala dolazak policije niti pružila pomoć nastradalom pješaku.
Pješak je zbog zadobivenih ozljeda prevezen u bolnicu u Virovitici, a izvršenim alkotestiranjem kod njega je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,97 g/kg.

Nakon nešto manje od tri sata vozačica je pronađena, a izvršenim alkotestiranjem kod nje je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu, za što je tvrdila da je konzumacija bila nakon događanja prometne nesreće, zbog čega će biti izvršeno vještačenje koncentracije alkohola u organizmu vozačice u trenutku prometne nesreće. No, odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da sudionik prometne nesreće od trenutka događanja prometne nesreće ne smije uzimati alkoholna pića, drogu niti lijekove koji utječu na psihofizičku sposobnost upravljanja vozilom. U postupku utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja utvrđeno je i da se u trenutku naleta na pješaka na stražnjem sjedalu prevozilo troje djece. Zbog svega navedenog vozačica je uhićena i protiv nje slijedi kaznena prijava.

Dvije prometne nesreće su se dogodile u poslijepodnevnim satima u Ulici Matije Gupca u Virovitici i spojnoj cesti sa obilaznicom, koje je uzrokovao 23-godišnji mađarski državljanin. Prvo je, oko 15:40 sati, upravljajući osobnim automobilom mađarskih registarskih oznaka na kojem nije bilo registarskih pločica, na dijelu kolnika između sjevernog čvora obilaznice Virovitice i Ulice Matije Gupca, uslijed vožnje na nedovoljnoj udaljenosti iza vozila koje se kretalo ispred njega, prednjim dijelom vozila udario u vozilo ispred, osobni automobil kojim je upravljala 26-godišnja vozačica i u kojem je na stražnjem sjedalu u sigurnosnim sjedalicama bilo smješteno dvoje djece. Nakon uzrokovanja ove prometne nesreće, mađarski državljanin je napustio mjesto događaja, te nekoliko minuta kasnije i nekoliko stotina medara dalje, u Ulici Matije Gupca na isti način uzrokovao drugu prometnu nesreću. Odmah nakon uzrokovanja ove prometne nesreće je zatečen na mjestu događaja, a policijski službenici su izvršili očevid i obradu oba događaja.

Nedaleko mjesta događaja ove dvije prometne nesreće, na dionici obilaznice Virovitice između Korije i Brezika je oko 23:15 sati prometnu nesreću uzrokovao 39-godišnji vozač osobnog automobila koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola utvrđene koncentracije 0,90 g/kg i za vrijeme dok mu je temeljem rješenja Policijske postaje Slatina izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. I u ovoj prometnoj nesreći se radilo o sudaru pri vožnji u slijedu uzrokovanom vožnjom na nedovoljnoj udaljenosti, ovoga puta iza vozila registarskih oznaka Bosne i Hercegovine kojim je upravljao 64-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine prije stjecanja prava na upravljanje. U ovoj prometnoj nesreći je 26-godišnja putnica lako ozlijeđena.

Obzirom na pogoršano stanje sigurnosti u prometu u prvoj polovini predblagdanskog tjedna, a pošto su pred nama božićni i novogodišnji blagdani povodom kojih se očekuje povećani promet na glavnim prometnim pravcima, ali i lokalni na području gradova i većih naseljenih mjesta, kako bi se očekivane prometne gužve barem djelomično ublažile, preporuča se pravovremeno kretanje na put te strpljivost i dosljedno poštivanje svih prometnih propisa.

– Upozoravaju se vozači da vode računa o prigodnim blagdanskim konzumacijama alkohola ukoliko planiraju upravljati vozilom i propisnom parkiranju vozila kako parkirana vozila ne bi ograničavala promet na cesti- poručili su iz PU virovitičko-podravske.

Policijski službenici će i u dane prije blagdana i u vrijeme blagdana, posebno u vrijeme očekivanih prometnih opterećenja, pojačano postupati i u slučaju potrebe pristupiti regulaciji prometa putem policijskih službenika u cilju uspostave što veće prometne protočnosti, ali i vršiti pojačani nadzor prometa s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela, odnosno prekršaja koji su četiri najčešća ubojice u prometu i uzroci teškog stradavanja sudionika u prometnim nesrećama, ali i svih drugih prekršaja kojima sudionici u prometu ugrožavaju sigurnost u prometu.

(PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content