Održana redovna 15. sjednica Općinskog vijeća Općine Čačinci: Stopa godišnjeg poreza na dohodak ostaje jednaka

Vijećnici općine Čačinci održali su svoju redovnu 15. sjednicu. Nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice, a s obzirom na to da nije bilo Aktualnog sata, započelo se s radom i to s ključnom točkom sjednice, a to je donošenje Odluke o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak na području općine.

O ovoj odluci pojašnjenje je dala pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Marija Vreš istaknuvši kako se visina stope neće mijenjati.

-Zakonom o izmjenama zakona lokalnih poreza i zakonom o izmjenama financiranja lokalne i područne samouprave ukinut je prirez porezu na dohodak. Zakonodavac je ostavio mogućnost da općine i gradovi ostvare najmanje stopu od 15 do 20, a za višu od 25 do 30 posto. Budući da Općina Čačinci nema prireza porezu na dohodak i zakonodavac je predvidio ako se ova odluka ne donese, stope ostaju jednake prije stupanja na snagu novog zakona. Time naša stopa u nižem dijelu ostaje 20 posto, a viša 30 posto kao što je bila i do sada – rekla je Vreš, a potom je odluka o ne mijenjanju stope većinom glasova i potvrđena.

U nastavku sjednice jednoglasno su potvrđena izvješća za 2022. godinu Turističke zajednice općine, DVD-a Čačinci te Dječjeg vrtića “Lipa” Čađavica – Područnog odjela Čačinci o radu u 2022. godini s naznakom da je ovo bilo posljednje izvješće o radu Turističke zajednice općine Čačinci jer je ista prestala s radom, odnosno fuzijom s općinom Voćin postala je TZP Vrata Papuka.

Pod točkom razno, vijećnici su postavljali pitanja o aktualnom stanju na području općine, odnosno stanju javne rasvjete, odvoza otpada i drugo na što je načelnik Alen Jurenac dao adekvatne i argumentirane odgovore.

Na kraju sjednice načelnik Jurenac predstavio je aktualne projekte koji se odvijaju na području općine među kojima je posebno istaknuo kako su dobivene potrebne dozvole i kako uskoro kreću radovi na obnovi dječjeg vrtića i zgrade NK Mladost stradale u velikoj poplavi u svibnju ove godine.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content