Župan Andrović obišao rodilište Opće bolnice Virovitica: Radovi napreduju po planu, bolnica smanjila liste čekanja za dijagnostičke preglede

Župan Igor Andrović u pratnji suradnika obišao je danas (srijeda) rodilište Opće bolnice Virovitica, na kojem traju radovi na rekonstrukciji, vrijedni ukupno 1.381.831,56 eura, koje izvodi tvrtka Gradba d.o.o.

Radovi su počeli u kolovozu i trebali bi biti dovršeni do svibnja iduće godine. “Novo lice” rodilišta financira se sredstvima državnog proračuna, odnosno uz pomoć Ministarstva zdravstva te iz proračuna Virovitičko-podravske županije i njime će rodilje, novorođenčad i medicinsko osoblje imati kvalitetnije uvjete za boravak i rad na Odjelu na kojem je prošle godine bilo 516 poroda. Dosad je obavljeno oko 40 posto predviđenih radova, sve ide prema planu, kaže ravnatelj Dinko Blažević.

VEĆI KOMFOR I BOLJI UVJETI

-Zadovoljni smo što ćemo našim pacijenticama moći ponuditi kvalitetniji smještaj i uslugu na samom odjelu, zahvaljujućim modernom prostoru i kvalitetnoj opremi, kao i dodatnim mogućnostima koje će nam rekonstrukcija osigurati. Uz sobe koje će biti jednokrevetne, svaka sa svojom kupaonicom, sanitarnim čvorom, televizorom i internetom, na Odjelu će biti i dvije rađaone, uz operacijsku salu u kojoj će se u hitnim slučajevima raditi carski rezovi, što nam dosad nije bilo moguće – ističe ravnatelj bolnice Dinko Blažević.

Na “novom” rodilištu naći će se i nova garderoba, soba za dežurnog liječnika, ljekarna, soba za pedijatra. Voditelj Odjela, prim. dr. sc. Jadranko Šegregur, objasnio je kako je riječ o većem komforu koji će rodilje imati prilikom svog boravka u bolnici.

-Rodilište dobiva daleko veće standarde. Nove sobe posjeduju pultove i kadice za kupanje novorođenčadi, što će majke moći same obavljati, uz suradnju i savjete primalja. Također, jedan od viših standarda jest i prostorija za osobe s invaliditetom. U budućnosti je predviđen i apartman za boravak očeva. Preuređena je prostorija za medicinske sestre i primalje, a bit će napravljena i čajna kuhinja za rodilje, gdje će npr. majke koje ne doje moći spravljati pripravke mlijeka za novorođenčad. Novo rodilište će u odnosu na dosadašnje biti daleko ljepše i bolje, s visokim standardom koji zadovoljava sve današnje potrebe – smatra primarijus Šegregur.

Župan Igor Andrović izrazio je zadovoljstvo viđenim, rekavši kako mu je drago što je važnost investicije prepoznata od svih uključenih u njeno financiranje.

– Ovo će doista biti jedno moderno rodilište po svim suvremenim standardima. Kako je nekada izgledalo, znam i sam jer sam ovdje bio tri puta na porodu, sa svojom suprugom i sjećam se uvjeta u kojima su rodilje rađale, a liječnici i medicinske sestre radili. Radujem se završetku radova i prvim porodima u modernim prostorima za koje vjerujem da će biti ugodniji ne samo rodiljama s našeg područja, već i svim pacijenticama koje gravitiraju na ovo područje, kao i medicinskom osoblju za rad  – rekao je župan Igor Andrović. 

SMANJENE LISTE ČEKANJA

Obilazak radova na virovitičkom rodilištu bila je prilika i za saznati više o poslovanju bolnice krajem još jedne radne godine, osobito u kontekstu nužnih smanjenja listi čekanja, aktualne teme o kojoj se već danima govori u medijskom prostoru.

Podsjećamo, ministar zdravstva Vili Beroš nedavno je poslao bolničkim ravnateljima dopis za nužnim smanjenjem listi čekanja, na manje od 270 dana do kraja godine, što je zacrtano i Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) te predstavlja uvjet za povlačenje novca iz NPOO-a.

Kraj godine je blizu, pa su bolnice intenzivirale tempo, kako bi pacijentima omogućile što prije doći na pregled za koji su čekali godinu dana ili više. U isto vrijeme, ministar je obvezao ravnatelje da liječnicima koji ne ispunjavaju svoje obaveze u javnom zdravstvenom sustavu uskrate dopusnicu za rad u privatnom sektoru, na koji se dosad prelijevao posao zbog velikih listi čekanja u bolnicama. Za rad na smanjenju liste čekanja u bolnicama liječnici će biti dodatno plaćeni.  

AMBULANTE RADE I POSLIJEPODNE TE SUBOTOM

Doznajemo kako je virovitička Opća bolnica uspjela u nešto više od mjesec dana smanjiti čekanje na UZV srca s 450 na 245 dana, a UZV color doppler vena s 250 na 150 dana.

– Nakon nekoliko održanih sastanaka u Ministarstvu, aktivno smo pristupili rješavanju dugih lista čekanja na digajnostičke postupke i preglede, osobito one na koje pacijent dolazi prvi put. Kako bismo to ostvarili, morali smo povećati rad pojedinih specijalističkih ambulanti, angažirajući vlastite liječnike specijaliste u dodatnom prekovremenom radu, ali i vanjske suradnike, uglavnom specijaliste iz KBC-a Osijek. Pored redovno ugovorenog termina, otvorili smo dodatne termine, u poslijepodnevnim satima i subotom.

Radi se uglavnom o dijagnostičkim postupcima ili pregledima na odjelu kardiologije, neurologije te oftalmologije – rekao je ravnatelj Blažević.

Objasnio je kako su pacijenti već obaviješteni o novom terminu koji su dobili, a da praksa pokazuje kako 10 posto njih neće doći na zakazani pregled, da su neki pregled već obavili (jer nisu mogli čekati,op.a.) dok su za neke u međuvremenu već prestale indikacije za obavljanje tražene pretrage.

-U akciji smanjenja lista čekanja ne možemo si priuštiti nedolazak pacijenta na zakazani termin, obzirom na organizaciju potrebnih liječnika specijalista i ostalog osoblja. Ukoliko je pacijent pretragu obavio, njegov termin se dodjeljuje nekom drugome – ističe ravnatelj Blažević.

Krajem poslovne godine postavlja se pitanje i plaćanja lijekova dobavljačima, još jedna tema o kojoj se svake godine raspravlja na nivou države, a tiče se općih bolnica i klinika.

Ravnatelj Blažević kaže kako isporuka lijekova teče neometano, a plaćanje prema dobavljačima je svedeno na oko 180 dana, što je znatno kraći rok u odnosu na prijašnje godine.

OPĆE BOLNICE U VLASNIŠTVU DRŽAVE

Na upit što će bolnici, a što pacijentima značiti najavljen prelazak Opće bolnice Virovitica iz županijskog u vlasništvo države, D. Blažević ističe kako je riječ o administrativnom postupku koji za pacijente neće donijeti nikakve velike promjene u smislu pregleda i zdravstvenih usluga, već je riječ više o svojevrsnoj reformi u okviru koje bi se trebalo postići standardizirano poslovanje bolnica.

-Kao početak ove reforme već smo spominjali funkcionalnu integraciju, koja je odrađena, stvaranje centara izvrsnosti i dodatnu kategorizaciju bolnica, kao i novu mrežu javnozdravstvene zaštite. Smatra se da će ovo, standardizirano poslovanje bolnica, doprinijeti  poboljšanju financijskog poslovanja (između ostalog i smanjenju dugova bolnica), nabavi medicinskih uređaja i lijekova te boljim upravljanjem ljudskim resursima. Organizacijske promjene pacijentima bi trebale osigurati kraće liste čekanja te bolju dostupnost i ukupnu kvalitetu  zdravstvene zaštite – naglašava D. Blažević.

Administrativno, potupak kreće početkom godine, a u roku od tri mjeseca Vlada i jedinice područne samouprave imenovat će nove članove upravnih vijeća te v.d. ravnatelja.

Uslijedit će to u godini u kojoj se nastavljaju investicije u OB Virovitica. Pri kraju je postavljanje  fotonaponske elektrane na krovove bolnice, a koja bi već krajem ovog mjeseca mogla biti puštena u pogon.

Podsjećamo, OB Virovitica jedan je od partnera na projektu vrijednom oko 350.000 eura, uz Grad Viroviticu i tvrtku Virkom, s Dvorcem Pejačević, Palačom Pejačević i Dječjim Vrtićem Cvrčak, koji također dobivaju solarne elektrane.

Projekt bi bolnici trebao pokriti oko 80 posto potreba za električnom energijom, a koja će se proizvoditi iz sunčeve energije i sufinanciran je velikim dijelom (s 85 posto) iz financijskog mehanizma bilateralnih odnosa RH i Kraljevine Norveške.  Bolnica u projektu sudjeluje s oko 15 posto sredstava, za koje će polovičan iznos tražiti pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije. Prilika je to koju nisu mogli propustiti, kaže ravnatelj.

-Ukupan trošak instalacije cijele elektrane, zahvaljujući izvorima sufinanciranja, bolnicu će koštati kao jedan mjesečni račun za električnu energiju, a njome ćemo ostvariti uštede od čak 80 posto na godišnjoj razini – objašnjava Blažević.

(www.icv.hr, mlo, foto: T. Szabo)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content