BERISLAV ANDROŠ, NAČELNIK OPĆINE SOPJE: Završetak radova na cesti Novačka Đota – Zidine nam je prioritet

Općina Sopje prema posljednjem popisu ima 1950 stanovnika u devet naselja, a u prošloj godini realizirali su niz projekata uz potporu fondova. Govoreći o investicijama načelnik Berislav Androš istaknuo je kako su prošlu godinu počeli s obnovom svlačionica u Grabiću, što im je bila dugogodišnja želja.

– Ispunili smo tu želju na zadovoljstvo svih sportaša i rekreativaca u Grabiću. To je nastavak ulaganja u sportsku infrastrukturu. U protekle dvije i pol godine imamo gotovo milijun eura ulaganja u tu svrhu. U prilog tome govori i ulaganje u dodatne sportske sadržaje u Novoj Šarovki, za što smo dobili sufinanciranje MRRFEU-a u 80-postotnom iznosu. Završili smo vatrogasno spremište u Vaškoj, započeli novo u Sopju, te izgradili platoe kod mjesnih domova u Kapincima i Novakima, za što imali i pomoć kroz sufinancirana sredstva MRRFEU-a. Dobili smo sredstva Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za ulaganje u parcelu i dodatne sadržaje za naše najmlađe, korisnike Dječjeg vrtića „Bambi“. Također, putem natječaja Ministarstva graditeljstva povukli smo sredstva za vanjsku obnovu mjesnog doma u Josipovu – prisjetio se načelnik.

Trenutno se provodi drugi po veličini projekt u povijesti općine, a riječ je o izgradnji ceste Novačka Đota – Zidine. Vrijedan je oko 344.000 eura i većinom se sufinancira iz Programa za Slavoniju, Baranju i Srijem.

– Istaknuo bih taj projekt kao najvažniji jer smo za njega, da bismo ga mogli realizirati, potrošili najviše vremena, truda i živaca. Zahvaljujući Vladi RH za otprilike pola godine i na tu stavku ćemo, kada bude završena, staviti kvačicu. Kraj prošle godine završili smo sa širokopojasnim internetom gdje je, ruku na srce, bilo puno problema pri realizaciji – rezimira načelnik Androš.

spemiste vatrog

FINANCIJSKI STABILNI

Na upit o ovogodišnjim planovima načelnik kaže kako su uračunati u dosad najveći izglasani proračun koji iznosi nešto više od 2.475.000 eura.

– Financijska situacija je vrlo stabilna i planski smo ostavili dio sredstava na računu kako bismo na vrijeme mogli financirati sve buduće projekte. Osim nekih redovnih stavaka, očekuju nas i projekti koji su već neko vrijeme na “čekanju”. Vjerujem da ćemo tijekom godine realizirati sve što nam je u proračunu, a već sad najavljujem prvi rebalans budući da su nam neki projekti prošli na natječajima koja su raspisala ministarstva – objašnjava Androš.

Planiraju, kaže, dovršiti cestu Novačka Đota – Zidine, izgraditi nogostup u Ulici kralja Tomislava u Sopju, odraditi ulaganje u svlačionicama u Grabiću, opremiti i urediti dječja igrališta, izgraditi plato u Grabiću, obnoviti svlačionice NK Podravac, obnoviti cestu u Vaškoj u Ulici braće Radić, izgraditi tribinu kod igrališta u Novoj Šarovki, izgraditi dodatni sanitarni čvor na svlačionicama u Josipovu, izgraditi nadstrešnice u Vaškoj i Josipovu, obnoviti dom u Španatu, obnoviti kapelice u Kapincima i Gornjem Predrijevu te dom u Gornjem Predrijevu.

– To su najvažnije planirane investicije u ovoj godini, u kojoj nas očekuju razne potpore i pomoći za sve naše sumještane. Kao i dosad sufinancirat ćemo kupnju prve nekretnine za mlade obitelji, dijeliti potpore za poduzetnike, sufinancirati boravak učenika u domovima. Nedavno smo drastično povećali stipendije. I dalje ćemo osnovnoškolcima sufinancirati radne bilježnice, materijale i sve što je potrebno kako bi roditelji što manje financijski osjetili početak školske godine. Nastavljamo socijalne mjere koje su bile dosad na snazi, a očekujemo i potpisivanje ugovora za program “Zaželi”, za koji se nadam da će uvelike pomoći onim najpotrebitijima – ističe načelnik.

Za Sopje kaže kako je vjerojatno općina s najviše udruga po broju stanovnika na području cijele županije. Svake godine se izdvajaju znatna sredstva za njihov redovan rad, kao i za obnovu ili izgradnju objekata koje udruge koriste. Novca nikada nije bilo više, pa je potrebno još i mlade animirati da se aktivnije uključe u rad udruga.

– Ono što nam ostaje je raditi i ustrajati na omogućavanju životnih uvjeta koji imaju veći gradovi kako bismo zadržali mlade i zainteresirali ih za društveno koristan rad. Što se tiče nekih projekata koji nisu našli svoje mjesto u proračunu, zasigurno će se naći na popisu za iduću, budući da imamo realan proračun i ne želimo ga “napuhavati”. Na kraju mogu reći da smo zadovoljni proteklom godinom i teško da je mogla biti bolja. Ostvarili smo velika sufinanciranja i isplatili ogromne projekte, a još nam je ostalo sredstava za ovu godinu, za koju smatram da će biti godina najvećih ulaganja u povijesti općine – zaključuje Androš.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content