I ove godine ekipa općine Sopje sudjelovala na gastronomsko-kulturnoj manifestaciji “Hrvatska svinjokolja u Podravini” u mađarskim Martincima

I ove je godine u mađarskim Martincima održana tradicionalna, osma po redu gastronomsko-kulturna manifestacija “Hrvatska svinjokolja u Podravini”. Po peti put uzastopno na ovoj manifestaciji sudjelovala je i ekipa općine Sopje koja je ove godine u velikom broju “okupirala” ovu, Sopjanima prijateljsku općinu.

U samom programu nije bilo nekih velikih izmjena od prijašnjih godina, a komisiju, u kojoj je bio i načelnik općine Sopje Berislav Androš, dočekale su pune ruke posla. Velik broj natjecateljskih ekipa, ali i povećan opseg ocjenjivanja zahtijevalo je puno koncentracije kako ekipa, tako i članova ocjenjivačke komisije. Ove godine ocjenjivalo se više kategorija nego prijašnjih godina i stoga su ove godine ekipe bile ocijenjene za: klanje, preradu svinje, najbolju šunku, najbolju slaninu, najbolju kobasicu, najbolju čurku, najbolju “frišketinu” (pečeno friško meso), najbolje čvarke, kuhano vino, rakiju, timski rad, te izgled ekipe i štanda.

Program manifestacije “Hrvatska svinjokolja u Podravini” je počeo nešto prije 7 sati, a nakon toga su ekipe krenule s poslom. Cijelim tijekom održavanja manifestacije, natjecateljske ekipe i posjetitelje zabavljali su lokalni tamburaši koji su dodatno zagrijali atmosferu nešto hladnijeg dana.

Nakon provedenog postupka ocjenjivanja proglašene su najbolje ekipe koje su nagradili članovi komisije, te zastupnik hrvatske nacionalne manjine u mađarskom Parlamentu Jozo Szolga i generalni konzul Drago Horvat, uz voditeljicu i moderatoricu Vesznu Velin. Svih devet ekipa je osvojilo jednu od nagrada. Tako je titulu najekipe odnijela ekipa Mi Hrvati iz Martinaca, najbolju rakiju je imala ekipa Općine Sopje, najbolje kuhano vino ekipa Hrvatske samouprave iz Barča, najbolju “frišketinu” ekipa Hrvatska samouprava županije Šomođ, najbolje pripravljenu čurku imala je ekipa Saveza Hrvata u Mađarskoj, najbolju kobasicu ekipa Udruga Naši ljudi Mišlenj, najbolje čvarke ekipa J. G. Dž. Zrinski – veterani, najveselija ekipa bila je ona Hrvatske samouprave Starin, dok je ekipa Podravaca iz Daranja dobila posebnu nagradu organizatora. Poslije proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, organizirana je večera uz druženje i tamburaše.

Kapetan svinjokoljske ekipe općine Sopje Božo Grgić istaknuo je da je zadovoljan rezultatom, zalaganjem ekipe i da s radošću dolazi već dugi niz godina kod prijatelja Hrvata iz Mađarske, te vjeruje da će i iduće godine sopjanska ekipa sudjelovati na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, a uputio je i poziv na sopjanske manifestacije svim dragim ljudima i prijateljima, Hrvatima iz Mađarske.

(www.icv.hr, adf, foto: Općina Sopje)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content