MIRKO RONČEVIĆ, NAČELNIK OPĆINE ČAĐAVICA: Nastavljamo s planom razvoja, gradit ćemo ceste, pješačke staze i mjesne domove

Prema posljednjem popisu stanovništva općina Čađavica ima 1555 stanovnika koji žive u deset naselja, a prošlu godinu to su područje obilježila ulaganja u komunalnu infrastrukturu.

Kako kaže načelnik Mirko Rončević, 2023. godina za općinu Čađavica bila je vrlo uspješna, obilježena sveopćim ulaganjem u razvoj komunalne infrastrukture, gradnju i rekonstrukciju građevinskih objekata od važnosti za stanovništvo.

– Puno smo radili na projektima koji će dugoročno stvoriti bolje uvjete življenja u svim našim mjestima. To su razvoj širokopojasnog interneta, gradnja mjesnog doma u naselju Vraneševci, adaptacija društvenih prostorija u Zvonimirovcu, gradnja dječjih igrališta, autobusnih stajališta, mreže javne rasvjete i opremanje mjesnih domova – ističe.

NOVA DEMOGRAFSKA MJERA

Za novu 2024. godinu kaže kako će također biti radna.

– Nastavljamo s planom razvoja. To znači da na natječaje planiramo prijaviti projekt izgradnje ceste Dravski put u dužini od 2,6 kilometara, adaptaciju Vatrogasnog doma u Čađavici, izgradnju i opremanje Mjesnog doma Vraneševci, postavljanje solarnih elektrana na objekte u vlasništvu Općine. Ove godine planiramo izgraditi pješačke staze u naselju Zvonimirovac, kroz kapitalnu donaciju Župi sv. Petra riješiti problem parkirališta kod župne crkve u Čađavici, planiramo uređenje groblja u Čađavici, nastavljamo s ulaganjem u mrežu javne rasvjete kao i održavanje i sanaciju nerazvrstanih cesta i poljskih puteva te obnovu svlačionica NK Krčevina Čađavički Lug – najavljuje načelnik.

vrtic izdvajanja scaled

U vezi s demografskim mjerama kojima Općina želi svoje područje učiniti zanimljivim za privlačenje i ostanak mladih ljudi, M. Rončević dodaje kako su prošle godine nakon provedenog javnog natječaja dodijelili pomoć pet mladim obiteljima za kupnju ili adaptaciju prve nekretnine. To je samo dio mjera pomoći, ističe.

– Imamo još i mjeru pomoći za novorođenčad, sufinanciramo smještaj djece u Dječjem vrtiću “Lipa” Čađavica, nabavljamo školski pribor osnovnoškolcima, troškove prijevoza i smještaj u učeničkim domovima za srednjoškolce te dajemo potporu studentima. U ovoj godini planiramo nastaviti sa svim ovim mjerama te kroz kupovinu građevinskog zemljišta za mlade obitelji poticati gradnju obiteljskih kuća – naglašava načelnik.

Općina nastoji poboljšati uvjete života svim stanovnicima, iako su vidljivi problemi poput iseljavanja i potrebe za privlačnim radnim mjestima kao motiv za dolazak i ostanak novih mladih ljudi. Jedan od načina poboljšanja standarda su investicije i ulaganja. Posebno važno je pitanje izgradnje kanalizacije, problem koji se duži niz godina ne uspijeva riješiti.

PROBLEM S KANALIZACIJOM

– Trenutno imamo nerješiv problem s izgradnjom kanalizacije, koja je otvorena investicija već dugi niz godina. Općina sama nema alate ni pravno uporište za rješavanje tog problema i tu je nažalost stanje takvo kakvo je. Kao i svake godine i ove će se javiti određene potrebe i ideje koje će se rješavati i kroz koje ćemo rasti kao društvo i zajednica – smatra načelnik Rončević.

Prošlu godinu obilježila su i društvena događanja u kojima sudjeluju klubovi i udruge s područja općine. Za suradnju s lokalnom zajednicom M. Rončević kaže kako je dobra.

– Imamo vrlo dobru suradnju s udrugama i cijelom lokalnom zajednicom na našem području, financijski ih podupiremo i pružamo svu potrebnu pomoć. Isto tako, financijski podupiremo i udruge i klubove koje nisu s područja naše općine, no koje se jave na naše natječaje i osmisle projekte koji su važni za našu općinu. Naravno, suradnja uvijek može biti bolja, a na tome ćemo raditi i ove godine, kroz razne aktivnosti i projekte, kako bismo imali još bolje rezultate – dodaje M. Rončević.

(www.icv.hr, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content