Župan Igor Andrović i pročelnica Martina Bunić obišli Područnu školu u Sladojevcima i Osnovnu školu Josipa Kozarca u Slatini

Danas (petak) su Područnu školu Sladojevci i matičnu Osnovnu školu Josipa Kozarca Slatina obišli virovitičko-podravski župan Igor Andrović i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić, u pratnji ravnateljice OŠ Josipa Kozarca Slatina Ksenije Vujanović Juras.

Povod obilaska bila je obnovljena zgrada Područne škole Sladojevci na kojoj je napravljena izmjena krovišta te uređeni unutarnji prostori. Vrijednost radova, koje je financirala Županija, iznosila je 48.237,43 eura s PDV-om, a izvođač je bila TH gradnja. Tako će učenici, njih šesnaest, nakon zimskih praznika nastavu imati u novouređenim prostorijama.

Zgradu Područne škole u Sladojevcima 80-ih godina izgradili su mještani, a nakon četdesetak godina njenog postojanja zub vremena pokazao je svoje te je dotrajalo krovište zbog čijeg su propuštanja stradale učionice i ostale prostorije škole.

– Ova škola je primjer da mi kao Županija brinemo i o našim područnim školama, a znamo koliko je novih područnih škola izgrađeno u posljednjih desetak godina, a koliko smo područnih škola i energetski obnovili kako bi i ona djeca koja žive u manjim mjestima imala iste uvjete kao i učenici koji pohađaju veće, matične škole u većim mjestima – rekao je župan Andrović i dodao kako je na zgradi Područne škole u Sladojevcima zamijenjeno dotrajalo krovište te je obavljeno ličenje i uređenje unutrašnjosti škole čiji su stropovi i zidovi pretrpjeli posljedice prokišnjavanja.

Isto tako, župan Andrović i pročelnica Bunić obišli su i OŠ Josipa Kozarca u Slatini, a povod je bio STEM projekt “Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske” kojemu je nositelj Osječko-baranjska županija, a jedan od partnera, uz Virovitičko-podravsku županiju i Osnovnu školu Suhopolje, je i Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina kao ispostava Regionalnog znanstvenog centra. U okviru navedenog projekta završeni su građevinski radovi na izmjeni cijelog krovišta na zgradi škole te uređenje dijela potkrovlja u ukupnom iznosu od 479.706,13 eura, a izvođač je bila tvrtka Građevinarstvo Horvat. U okviru projekta napravljene su dvije učionice, kabinet, spremište i sanitarni čvor na površini od oko 280 kvadratnih. Uz građevinske radove nabavljena je IT oprema u vrijednosti 85.090,00 eura, STEM oprema vrijednosti 58.988,16 eura i namještaj vrijednosti 52.533, 75 eura.

– Kroz ovaj projekt gdje su brojne aktivnosti za učenike, kojima će učenici jačati STEM kompetencije, kao i učeničke vještine u području IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva, daje se naglasak na aktivnostima za djecu koja pokazuju pojačan interes za znanstvena područja. Uz to, Županija priprema dokumentaciju za projekt rekonstrukcije preostalog dijela zgrade škole, kao i izgradnje trodijelne školske sportske dvorane – zaključio je župan Andrović.

Zadovoljstvo što se u područnim školama podiže kvaliteta nastave, izrazila je ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Slatina Ksenija Vujanović Juras.

-Već ranije bila su ulaganja u područnim školama Novi Senkovac, Kozice, Donji Meljani i sada u Sladojevcima, zbog toga što nam ne pada broj djece u područnim školama značajnije. Doista i njih želimo opremiti, kako sam prostor, tako i s potrebnom opremom poput pametnih ploča i slično, da imaju uvjete rada kakve imaju učenici i učitelji ne samo u matičnoj školi već svugdje u Hrvatskoj – naglasila je ravnateljica.

Sretna je i što su uspjeli urediti dio potkrovlja u OŠ Josipa Kozarca u Slatini, potkrovlja koje od same izgradnje nije bilo u funkciji, već su to bili obični tavanski prostori.

-Dugo smo čekali, imali smo projektnu dokumentaciju, no znali smo i vjerovali da ćemo jednom moći i ovaj projekt prijaviti na neki od fondova Europske unije. Spremni s građevinskom dozvolom dočekali smo natječaj koji je vezan za STEM i napokon uspjeli dio ovoga potkrovlja dovesti u funkciju – dodala je.

Ravnateljica Ksenija Vujanović Juras rekla je i to kako je ovaj projekt u trajanju od dvije i pol godine pri kraju, jer mu je krajnji rok u travnju ove godine, tako da će učionice u punom kapacitetu biti u funkciji od iduće školske godine, iako se dio opreme već i sada koristi.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content