“Crkva, kultura, društvo, baština”: Najavljen veliki simpozij koji će u Virovitici krajem studenog otkriti cjelokupni povijesni i kulturni identitet grada

Virovitica će krajem ove godine, konkretno, 21. i 22. studenog biti domaćinom velikog znanstvenog skupa “Virovitica 1234. – 2024.: Crkva, kultura, društvo i baština”. Simpozij će intedisciplinarno objediniti ova četiri područja, a spoznaje do kojih će doći renomirani hrvatski znanstvenici omogućit će stvaranje temelja za definiciju identiteta Virovitice kao grada i sredine, upotpunit će sve povijesne spoznaje koje su do sada o Virovitici bile nepoznate te istaknuti važnost Virovitice u čitavoj domovinskoj povijesti.

Ujedno, bit će to važan uvod u priču o 800. obljetnici od prvog pisanog spomena grada Virovitice, a koju će proslaviti za 10 godina. 

Najavljeno je to danas (ponedjeljak) na konferenciji za medije u franjevačkom samostanu u Virovitici. Uz fra Ivicu Jagodića, inicijatora simpozija i župnika župe sv. Roka u Virovitici, na sastanku prije same konferencije ideje i koncept simpozija županu Igoru Androviću i gradonačelniku Ivici Kirinu, koji su podržali simpozij, predstavili su doktori znanosti Robert Skenderović i Vlatko Smiljanić.

simpozij

– Posebnost ovog skupa je ta što znanstvenici neće samo doći iz drugih središta govoriti o Virovitici i njenoj povijesti, od srednjeg vijeka do danas, nego je riječ o multidisciplinarnom pristupu istraživanju cjelokupnog identiteta Virovitice, simpoziju i zborniku koji će uslijediti, a kakav nismo imali u posljednjih četrdeset godina.

Za ovu tematiku okupili smo najreprezentativnije ustanove; uz franjevački samostan u Virovitici, Grad Viroviticu, Virovitičko-podravsku županiju, na njemu sudjeluje Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski institut za povijest, Hrvatsko katoličko sveučilište te Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. Veliku ulogu u istraživanju imat će i znanstvenici na zavičajnoj razini – rekao je dr. sc. Vlatko Smiljanić.

Inicijator simpozija je župnik fra Ivica Jagodić, koji kaže kako je sretan što su ideju objeručke prihvatili i podržali predstavnici Grada i Županije, kao i znanstvena zajednica.

simpozij2

-Postavljajući teze simpozija, krenuli smo od činjenice da su čovjeku koji se želi osjećati ugodno u svom domu i u svom identitetu potrebne četiri čvrste stolice. U našem slučaju one predstavljaju vjeru ili crkvu, kulturu, baštinu i društvo i na njima ćemo tražiti odgovore o identitetu Virovitice u povijesti.

Ono što nas franjevce, u našem dijelu najviše zanima, je odgovor na pitanje kada su franjevci uopće prvi put došli na ovo područje, budući da naši povijesni izvori prvi put franjevce spominju 1280. godine, ali kao već formiranu zajednicu. Naš samostan i crkva sv. Roka i sami imaju velik i neiscrpan povijesni izvor kroz našu knjižnicu i arhiv koji ovim putem želimo otvoriti i javnosti i istraživačima prilikom potrage za odgovorima – rekao je fra Ivica Jagodić.

Istaknuo je kako je sretan što će simpozij donijeti i velik zbornik radova kao trajni pečat istraživanju i priči o Virovitici od srednjeg vijeka do danas.

simpozij3

Tome se raduje i gradonačelnik Ivica Kirin, koji je istaknuo kako znanstveni skupovi poput ovog gradovima daju dodanu vrijednost i otkrivaju stvarnu povijest jedne sredine.

-Nama je ta povijest nedostajala. Izgradnjom i uređenjem Dvorca Pejačević počeli smo polako i stidljivo iznositi dijelove povijesti našeg grada, a sada, ovim simpozijem, tragamo za odgovorima na pitanja što je Virovitica bila od svog prvog spomena, u srednjem vijeku i što je u njoj sve postojalo od 13. stoljeća do danas.

Znanstveni članci i istraživanja u okviru simpozija otkrit će nam, dakle, nepoznate činjenice o našoj povijesti, ali i dati smjernice za budućnost. Naime, neke od novih investicija koje planiramo ili su u fazi pripreme temeljene su upravo na povijesnim izvorima, nekadašnjem izgledu grada ili ulogama koju je Virovitica i njena, osobito prirodna baština imala u prošlosti – zaključio je gradonačelnik Ivica Kirin.

(www.icv.hr, mlo) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content