I ove godine u Dinjevcu se prisjetili starih običaja i delicija kroz manifestaciju “Tako su to radili naši stari”

Udruga žena Dinjevac zajedno s gostujućim udrugama po deveti puta se prisjetila starih običaja i delicija te vremena kada su naše mame i bake provodile drugačije duge zimske večeri nego što ih mi provodimo danas, kroz sad već tradicionalnu manifestaciju “Tako su to radili naši stari”.

-Jako sam ponosna da uspijevamo održavati i prenositi na mlađe naraštaje ove divne običaje kako su nekad naši preci živjeli i družili se. Ovim putem hvala Općini Pitomača i općinskom načelniku koji su prepoznali rad udruge i podržavaju je već dugi niz godina, tako da možemo sačuvati ove predivne stare kulturne običaje i prenositi na naše mlađe generacije – rekla je predsjednica Udruge žena Dinjevac Svetlana Bastalić.

Na ovogodišnjoj manifestaciji Udruga žena Gušćarice, KUD “Petar Preradović” iz Grabrovnice, Udruga Uzorne hrvatske seoske žene, Čuvarice kulturne baštine iz Kladara, Udruga žena Kloštar Podravski, Udruga umirovljenika hrvatske Općine Pitomača, Udruga Hrvatska žena iz Ferdinandovca, KUD “Marijan Pavleković Pajo” iz Otrovanca, KUD “Podravka” iz Starogradačkog Marofa te HFD “Sesvečice” iz Podravskih Sesveta, zajedno s Dinjevčankama prikazali su kako se nekada čehalo perje, trupali orasi i lješnjaci, kako se runio kukuruz te kako su se nekada djeca igrala, dok je muški dio ekipe uživao u kartanju bele.

Manifestaciju je i ove godine došao podržati načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

Za ovu prigodu domaćini su napravili i prikaz domaće hiže postavivši na pozornicu stari kredenac, stol, stolicu, klupu, postelju s jastucima i tkalački stan. Naravno, pripremili su i stare delicije te su brojni uzvanici mogli uživati u pečenim krvavicama i kobasicama s dinstanim zeljem, domaćim sirevima i domaćim kobasicama, te slatkim delicijama kao što su pogačice s čvarcima i sirom, lepinje i dizani kolači.

(www.icv.hr, ib, foto: Foto Begović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content