DUHOVNI SMISAO: Četrdesetodnevna priprava za svetkovinu Uskrsa

Korizma je vrijeme slušanja Božje riječi i obraćenja, pomirenja s Bogom te s braćom i sestrama, vrijeme češćega posezanja za ‘oružjem kršćanske pokore’: molitvom, postom i dobrim djelima.

Prema riječima pape Benedikta XVI. korizma nas podsjeća da se biti kršćanin može ostvarivati samo kao uvijek novo postajati kršćanin, da ono nikada nije završen događaj koji je iza nas, nego da zahtijeva uvijek novo vježbanje.

U liturgijskoj godini korizmeno razdoblje traje od Pepelnice do Velikoga četvrtka, to jest Mise večere Gospodnje kojom započinje Vazmeno trodnevlje. Iako korizma završava na Veliki četvrtak, to ne znači kako prestaje i vrijeme pokore, posta i sabranosti budući da Vazmeno trodnevlje predstavlja sjajni vrhunac čitave liturgijske godine.

Spomenimo kako se četrdesetodnevna priprava za svetkovinu Uskrsa temelji na biblijskoj tipologiji, pa stoga broj 40 simbolički tumačimo ovako:

40 dana trajao je opći potop (Post 7,14)

40 dana Mojsije je boravio na brdu Sinaj  (Izl 24,18)

40 godina su Izraelci lutali pustinjom (Još 3,4)

40 dana išao je Ilija prema brdu Horebu  (1 Kr 19,8)

40 dana vrijeme je u kojemu se Niniva trebala obratiti (Jona 3,4)

40 dana Isus je proveo u pustinji (Mk 1,13; Mt 4,2; Lk 4,1)

40 dana nakon uskrsnuća Isus je uzašao na nebo (Dj 1,6-11)

I nama je povjereno 40 dana življenje i jačanje svoje vjere kroz molitvu, post i dobra djela. Nakon toga čekaju nas dani jakog duha po kojemu možemo mirno živjeti na slabu Bogu.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content