HZZ potiče zapošljavanje i usavršavanje: Predstavljene mjere na temu “Financijske potpore za poduzetnike”

HGK – Županijska komora Virovitica, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Virovitica, organizirala je danas predstavljanje mjera HZZ-a na temu “Financijske potpore za poduzetnike – mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i usavršavanje radnika”. Riječ je o različitim financijskim potporama i mjerama podrške kako bi se potaknulo poduzetnike i olakšao zapošljavanje i usavršavanje radnika u Hrvatskoj, a predstavljanje je održala Danijela Handraka, rukovoditeljica Odjela za mjere aktivne politike zapošljavanja HZZ-a.

Neki od ključnih programa i mjera, a tiču se potpora za zapošljavanje, jesu potpore za zapošljavanje novih radnika, potpore za samozapošljavanje i potpore za očuvanje radnih mjesta. Programi usavršavanja radnika obuhvaćaju programe stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, potpore za usavršavanje i obrazovanje radnika, kao i stipendije za deficitarna zanimanja, dok programi i mjere obuhvaćaju i potporu za zapošljavanje mladih i potporu za prvo radno iskustvo. Što se ostalih programa i mjera tiče, one se odnose na potpore za razvoj poduzetništva, potpore za obrtnike te potpore za žene poduzetnice.

Kroz ove mjere, prema riječima Hrvoja Belobrka, predstojnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Virovitica, HZZ stvara okruženje koje potiče zapošljavanje, razvoj vještina, te poduzetništvo i obrtništvo, što unaprjeđuje gospodarski rast i stabilnost radnih mjesta u Hrvatskoj.

– Ovakav tip mjera provodimo već treću godinu, sredstva se kreću u iznosu od 26,5 milijuna eura, a tako će biti i ove godine. S ovim investicijama na području Virovitičko-podravske županije možemo utjecati na kretanja na tržištu rada te se otvara mogućnost direktnog sufinanciranja onih koji su u težem položaju prilikom zapošljavanja. Prvenstveno se to odnosi na osobe iznad 50 godina, žene žrtve nasilja te osobe s invaliditetom- ističe Belobrk.

Prema njegovim riječima vide se pozitivni trendovi, a naglašava i kako se poslodavci sve više okreću osposobljavanju postojećih radnika te informaciju da je samozapošljavanje u padu, prvenstveno iz razloga što je na tržištu manji broj nezaposlenih.

Jedan od posebnih oblika potpore su i vaučeri Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji omogućuju nezaposlenim osobama da besplatno sudjeluju u različitim programima obrazovanja, osposobljavanja ili usavršavanja kako bi unaprijedili svoje vještine i povećali svoje šanse za zapošljavanje. Ovi vaučeri su svojevrsni “bonovi” koje HZZ dodjeljuje kako bi olakšao pristup obrazovnim programima i time povećao konkurentnost nezaposlenih na tržištu rada, a riječ je o vaučerima za obrazovanje, osposobljavanje te za stručno osposobljavanje.

Kao njihove prednosti ističu se pristupačnost obrazovanja budući da nezaposlenima olakšavaju pristup obrazovnim programima i osposobljavanjima, nadalje, sudjelovanje u relevantnim programima pomaže nezaposlenima da steknu nove vještine i znanja, čime se povećavaju njihove šanse za zapošljavanje, a programi obuhvaćeni vaučerima često su usklađeni s potrebama tržišta rada, što omogućuje nezaposlenima da steknu tražene vještine.

– S vaučerima smo krenuli prošle godine, a imali smo oko 280 zahtjeva. Važno je napomenuti kako se obrazovati mogu i zaposlene i nezaposlene osobe, prijavljuje se kroz digitalni sustav, tako da više nema potrebe za osobnim dolaskom u prostor Zavoda- govori Belobrk.

Također, predstavljen je danas i program Hrvatskog zavoda za zapošljavanje “Posao plus”, odnosno inicijativa koja je osmišljena kako bi podržala nezaposlene osobe u pronalasku posla i povećanju njihove zapošljivosti. Ovaj program nudi različite mjere i potpore koje su usmjerene na stvaranje boljih uvjeta za zapošljavanje, poticanje aktivnog traženja posla te olakšavanje integracije nezaposlenih na tržište rada. Kao prednosti programa ističu se personalizirana podrška i prilagođene mjere prema potrebama svakog korisnika, a sudjelovanje u programu nezaposlenima omogućuje stjecanje novih znanja i vještina koje ih čine konkurentnijima na tržištu rada. Također, program se posebno fokusira na poticanje zapošljavanja mladih osoba, što je ključno za njihovu integraciju na tržište rada.

Kako je istaknuo Belobrk, mjera je namijenjena dugotrajno nezaposlenim osobama koje spadaju u ciljanu skupinu, a HZZ pruža im mogućnost uključivanja na tržište rada.

– Kao početni dio ove mjere dugotrajno nezaposlene osobe dobivaju opće informacije o tržištu rada, uče se pisanju životopisa, a nakon toga njihova stečena znanja kombiniramo s osposobljavanjima kako bi im osigurali nove kompetencije. Zaključni dio programa je uključivanje u rad u suradnji s našim poslodavcima i više smo nego zadovoljni rezultatima. Raspon programa i osposobljavanja se sve više širi, važno je reći da su programi i kvalitetniji, a nakon prošlogodišnjih 20 korisnika ove mjere, koja je tada bila u početnoj fazi, ove godine imamo 40-tak osoba uključenih u aktivacijski program čime smo više nego zadovoljni- zaključuje Belobrk.

(www.icv.hr, mra, foto: M. Rajnović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content