Još jedna uspješna godina je iza orahovačke Udruge Jaglac: I u ovoj godini nastavljaju s planiranim aktivnostima

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac Orahovica provodi brojne aktivnosti, a sve u cilju kako bi pružila sve moguće uvjete osobama s intelektualnim teškoćama i dokazala im kako su ravnopravni dio svog društva.

Aktivnosti su provođene i prošle godine koja je bila puna izazova, pa čak i velikih problema koji su doveli u pitanje opstojnost udruge, no stručna i marljiva ekipa sve je nadišla i ponovno stavila Udrugu na čvrste noge. Sve ovo istaknuto je na jučer (srijeda) održanoj redovnoj godišnjoj skupštini kojoj su nazočili brojni članovi i njihovi roditelji, volonteri i suradnici te gradonačelnik grada Orahovce Saša Rister, predsjednik GDCK Orahovica Pavao Ramić, počasna članica Ivanka Kufner i mnogi drugi.

Nakon uvoda predsjednice Đurđe Šimatović, o radu udruge u 2023. pričala je nova voditeljica financijskog poslovanja i programskih aktivnosti Lidija Milovac.

– Odradili smo sve planirane programske aktivnosti u sklopu odobrenih projekata bez većih zapreka. Projektni tim udruge pripremio je i predao jednu prijavu na jedan EU natječaj, a ugovoreno je i 15 nacionalnih programa. Proširena je suradnja s JLS/RS kroz direktno ugovaranje sufinanciranja usluge poludnevnog boravka (VPŽ, Grad Orahovica i Našice, općine Mikleuš, Zdenci i Feričanci) što je omogućilo nastavak pružanja izvaninstitucionalnih socijalnih usluga za veći broj korisnika na širem području djelovanja u VPŽ i OBŽ te zadržavanje dijela djelatnika. Uspješno je proveden EU projekt Razvoj društvenog poduzetništva udruge “Jaglac”, a po isteku je nastavljen rad društvenog poduzetništva u smanjenom obimu zadržavanjem dvije osobe s invaliditetom i jedne krojačice. Udruga je potpisala ugovor s MROSP za pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka u Mreži pružatelja socijalnih usluga, ishodovala je i licencu za pružanje socijalne usluge osobne asistencije i potpisala ugovor s navedenim Ministarstvom za pružanje iste. Osim toga, u listopadu 2023. započela je provedba projekta DI-MARC čiji je nositelj Institut ekonomskih nauka, Beograd, Srbija, a na kojem je Udruga “Jaglac” jedan od devet partnera u regiji– rekla je Milovac te se nakraju zahvalila svim volonterima, tijelima javne vlasti, Savezu udruga osoba s intelektualnim teškoćama, Mreži SOS-NET, LAG-u Papuk i partnerima te medijima na odličnom praćenju njihovog rada.

Milovac je potom predstavila i financijsko izvješće Udruge, a nakon svih ostalih sva su jednoglasno i usvojena kao i planovi rada za buduće razdoblje. Na kraju skupštine obratio se gradonačelnik Saša Rister koji je pohvalio vrijednost i marljivost udruge i njenih djelatnika.

– Jaglac je definitivno najvrjednija udruga u našem gradu jer voditi brigu o ovim divnim osobama na jedan tako suptilan način s puno ljubavi i volje što je doista hvalevrijedno. Niz ostvarenih projekata, odrađenih aktivnosti i programa je iza njih i naravno da smo mi kao Grad i ja osobno uvijek uz njih i uvijek ćemo biti. Zajedno čekamo odluku o odobrenju projekta “Zaželi” i siguran sam da će se to uskoro i dogoditi da možemo i dalje pomagati osobama u potrebi– zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content