Nakon kiše, dolazi sunce: U nastavku tjedna očekuje nas stabilnije vrijeme

Ožujak „luđak“ pokazuje svoja obilježja, no ipak ne tako izražena kako je znao kroz povijest. Službena mjerenja za područje Virovitice u bazi DHMZ-a postoje od 1951. godine. Od početka ožujka do danas, 12. ožujka, na području Virovitice palo je oko 23 milimetara oborine.

U nastavku tjedna očekujemo postupnu stabilizaciju atmosfere. Povremenu kišu ili pljuskove na području Virovitičko-podravske županije očekujemo još danas. Tijekom srijede tek rijetko, prije svega u prvom dijelu dana.

U nastavku tjedna trebalo bi se zadržati suho, a sunčanih razdoblja neće manjkati. Tijekom subote će postojati mogućnost za kratkotrajne pljuskove, više ne, nego da. Temperature zraka u blagom porastu. Jutarnje temperature zraka između 5°C i 10°C, a najviše dnevne između 12°C i 18°C. Vjetar slab do umjeren sjevernih i sjeverozapadnih smjerova.

Od četvrtka u okretanju na južne i jugozapadne smjerove. UV – indeks nizak i mjeren. Tijekom jutra i večeri očekujemo mjestimičnu maglu ili sumaglicu.

Osjetnije zahladnjenje i dalje nije na vidiku. Ako ćemo vjerovati najnovijim numeričkim prognostičkim izračunima na „duže“ staze. I ožujak će obilježiti iznadprosječno visoke temperature zraka, ipak ne očekujemo tako izraženo pozitivno temperaturno odstupanje u odnosu na klimatološki prosjek „vrijednosti iz razdoblja od 1991.-2020. godine“ kao tijekom veljače.

Evo nekoliko klimatoloških, ali i meteoroloških podatak za Viroviticu:

  • Apsolutni maksimum temperature za ožujak na području Virovitice smo imali 24. ožujka 1977. godine „proljetnih“ 25,4°C.
  • Apsolutni minimum temperature za ožujak na području Virovitice smo imali 4. ožujka 1955. godine „ledenih“ -19,3°C.
  • 4. ožujka 1986. godine na području Virovitice imali smo najdeblji snježni pokrivač tijekom ožujka 48 cm.
  • Najsušniju ožujak smo imali 2012. godine kada je palo 2.6 milimetara oborine.
  • Najkišovitiju smo ožujak imali 2013. godine kada je palo 126.3 milimetara oborine.
  • Višegodišnji prosjek oborina tijekom ožujka je 53 milimetara.

(www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content