Panonski drvni centar kompetencija već osam godina čuva tradiciju razvoja drvno-prerađivačke industrije Virovitičko-podravske županije

Panonski drvni centar kompetencija potporna je institucija za drvno industrijski sektor nastala s idejom povezivanja znanstvenika, lokalne zajednice i industrije u svrhu razvoja inovativnih proizvoda od drva te pružanja usluga poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora. Njihova najveća prednost pružanje je svih usluga i rješavanje izazova poduzetnika na jednom mjestu, u svim fazama tehnološkog procesa, od dizajna, izrade prototipova, testiranje svojstava, zaštite intelektualnog vlasništva te promocije.

Centar je službeno svoja vrata otvorio prije osam godina, a danas ima 15-tak strojeva za obradu drva i proizvodnju namještaja, suvremeni foto studio, 3D skenere i printere, lasersku graverku i univerzalni uređaj za ispitivanje mehaničkih svojstava proizvoda te broji deset djelatnika koji rade u odjelu za istraživanje i razvoj.

Ovaj inovativni centar obišli su virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement koji su ovom prilikom istaknuli koliko su ponosni na vrijednu ekipu Centra.

– Virovitičko-podravska županija čuva tradiciju izrade namještaja ili stvari od drveta i vidljivo je kako Panonski drvni centar svoju svrhu ispunjava s ciljem razvoja drvno-prerađivačke industrije, i to ne samo naše županije već i cijele Hrvatske. Dostupni su i malim i velikim poduzetnicima pružajući uslugu u svim fazama razvoja, a spremni su i dati potporu te rješenja za sve izazove. Ponosni smo na ovu mladu ekipu, koja svake godine sve više raste i razvija se te pokazuje da su sve ideje dobrodošle i izvedive – rekao je župan Andrović.

U cilju promicanja drvne industrije, Panonski drvni centar održava promotivne prezentacije za djecu iz osnovnih škola, provode istraživačke projekte razvojnog ili proizvodnog karaktera te služe kao poveznica između obrazovnih institucija i poduzetnika. Ono čime se još mogu pohvaliti su i implementacija modernog dizajna, inovacije i suvremene tehnologije u nove proizvode te popularizacija biotehničke znanosti uz podizanje svijesti o važnosti šumarstva i drvne tehnologije.

– U Centru trenutno planiramo potpisivanje ugovora o suradnji s fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, uspostavu suradnje i partnerskih odnosa u cilju zajedničke realizacije istraživačko-razvojnih projekata ”drvo u graditeljstvu” te izvođenje praktične nastave, odnosno stručne prakse pod vodstvom i nadzorom nastavnika, uz sudjelovanje stručnih osoba – mentora zaposlenih u PDCK, a sve u skladu sa studijskim programom i izvedbenim planom studija – kaže direktor Centra Denis Validžić.

Centar ima i odličnu suradnju s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu s kojim rade na projektu „Dokazivanje inovativnog koncepta“, dok u suradnji s Tehničkom školom u Virovitici provode promotivne aktivnosti u cilju popularizacije drvne industrije. Dodatno, surađuju s brojnim poduzetnicima iz Virovitičko-podravske županije, ali i ostalih županija u Hrvatskoj s kojima imaju dogovorene razne projekte kroz cijelu godinu.

Podsjetimo, Panonski drvni centar kompetencija projekt je Virovitičko-podravske županije za koji je odobreno 44 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Godine 2018. ponio je titulu pobjednika izbora za najuspješniji lokalni EU projekt 2016./2017. u kategoriji Investicijski i strukturni projekti, a dobitnici su i nagrade za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi „Stvaratelji za stoljeća“, dobivenog 2018. godine. Uz Tehnološko-inovacijski centar i Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu jedan je od „znanstvenih projekata“, ali i projekt koji „donosi dodanu vrijednost“.

(vpz.hr, Foto: M. Turkalj (PDCK), A. Zeko)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content