Rođendanska svirka u Kazalištu: Gradska glazba Virovitica proslavila 141. obljetnicu postojanja

Gradska glazba Virovitica, Puhački orkestar Barcs i Mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica sinoć (subota) su održali rođendansku svirku u Kazalištu Virovitica. Svečani koncert s modernim prizvukom upriličen je povodom 141. obljetnice postojanja Gradske glazbe Virovitica.

Nastupu Gradske glazbe i suradnika, uz mnogobrojne građane, nazočili su i zamjenica gradonačelnika Virovitice, Vlasta Honjek-Golinac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, Martina Bunić te predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ VPŽ, Sanja Kirin.

IMG 3001 1000x667 1

Dugogodišnji dirigent u Gradskoj glazbi Virovitica, Silvio Paloš, osvrnuo se na rođendanski koncert, ali i na kulturno naslijeđe koje jedno od najstarijih i najaktivnijih virovitičkih društava prenosi već generacijama.

– Iako ova obljetnica nije okrugla, kao prošlogodišnjih 140., današnju svirku odlučili smo napraviti iz nekakvog veselja, a broj 141. izgledao nam je interesantno na papiru – našalio se dirigent Paloš te nastavio – Željeli smo, nakon Virkasa, dodatno upotpuniti kulturni život našega grada. Uglavnom sviramo modernu glazbu, trudimo se biti u skladu sa svjetskim trendovima – ističe.

Za opstanak svih tih godina potrebno je mnogo – energije, truda i volje, kaže Paloš. Međutim, ponosno nose titulu jedne od tri udruge koje su od velikog značaja za kulturu grada Virovitice.

Ovaj puhački orkestar, iako jedan od najstarijih na ovim prostorima, okuplja ekipu mladih glazbenika kojima žele prenijeti taj „gušt“ sviranja. Sastoje se od 30-ak srednjoškolaca i studenata, a u stopu ih prate i Mažoretkinje Gradske glazbe Virovitica.

IMG 2960 1000x667 1

– Jedni smo od rijetkih koji njeguju tradiciju u kojoj su mažoretkinje i orkestar jedno. U većini slučajeva možete nas vidjeti kako plešemo zajedno s Gradskom glazbom; rijetko nastupamo uz matricu, ali tako nam je osobno i draže – govori nam voditeljica mažoretkinja Gradske glazbe, Ana Paloš.

U Virovitici nema nijednog značajnijeg događaja koji ne uključuje Gradsku glazbu i njihove mažoretkinje. Sviraju i na poziv prijatelja iz inozemstva te udruga s kojima godinama surađuju. Gradska je glazba neizostavan kulturni ambasador našega grada, ali i čitave Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, dj, foto: M. Bajan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content