U Bruxellesu održana konferencija na temu kontinentalnog turizma i očuvanja prirodne i kulturne baštine Slavonije i Podravine

U zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu te zajedničkoj organizaciji Ureda zastupnika Karla Resslera u Europskom parlamentu, Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema te Virovitičko-podravske županije, održana je konferencija na temu razvoja kontinentalnog/ruralnog turizma kroz očuvanje prirodne i kulturne baštine s naglaskom na ulogu EU fondova. Konferenciji su prisustvovali predstavnici VPŽ, Razvojne agencije VIDRA, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ, Javne ustanove Park prirode Papuk, Veleučilišta u Virovitici, Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica, Turističke zajednice VPŽ te predstavnici Požeško-slavonske županije, između kojih i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Na konferenciji se uvodno obratio zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler koji je zaželio dobrodošlicu svim prisutnima i osvrnuo se na kontinentalni turizam kao na jedan od glavnih ciljeva konferencije. Dodatno, istaknuo je kako su Slavonija i Virovitičko-podravska županija vrlo dobar primjer razvoja turizma u kontinentalnom području Hrvatske. Ujedno zahvalio je i voditeljici Ureda Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu Renati Taušan na uloženom trudu u organizaciji konferencije kojom su županije prikazale turističke bisere svojih područja.

Prisutnima se obratio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuvši sve veću prepoznatljivost destinacije Slavonija i Podravina.

-Virovitičko-podravska županija dio je kontinentalne turističke regije Slavonija, pod nazivom destinacija Slavonija i Podravina te postaje sve prepoznatljivija i nagrađivanija turistička destinacija. Tako se obnavljaju dvorci i kurije, razvija se kulturni turizam, a u fokusu je zeleni, odnosno eko turizam. Trenutno je 92% teritorija VPŽ u kategoriji ruralnog područja, a nova era turističkog razvoja započinje prije 15-ak godina dostupnošću EU fondova od kada smo uložili približno 60 milijuna eura – rekao je župan Andrović zahvalivši zastupniku Ressleru i voditeljici Taušan na organizaciji konferencije.

Konferenciji je prisustvovao i zastupnik u Europskom parlamentu Christian Sagartz koji se osvrnuo na kontinentalni turizam u Austriji te gradišćanske Hrvate koji njeguju čuvanje hrvatske baštine u Austriji. Uslijedila je panel rasprava koju je vodio moderator Josip Mikolčić, pomoćnik direktorice Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, a govornice panela bile su ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove Pleternica pod kojom djeluje Muzej Bećarca Jasna Hoffmann, rukovoditeljica Odjela za projekte Javne ustanove Parka prirode Papuk Sanja Galović te direktorica TZ VPŽ Martina Jakelić. Svaka od govornica imala je priliku predstaviti instituciju u kojoj djeluje, najvažnije projekte i posebnosti kojima se ponose.

Na panelu se raspravljalo i o razvoju kontinentalnog područja Slavonije i Podravine, biološkoj raznolikosti, zaštiti prirode te transformaciji i razvoju područja kroz korištenje sredstava EU fondova, a spomenuti su i najznačajniji turistički projekti poput Centra za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, Posjetiteljskog centra Dravska priča, Geo-info Centra Voćin, Centra za posjetitelje Križnica, Hotela Kurija Janković u Kapela Dvoru, TIC-a Klopotec te dva projekta u tijeku Turističko-rekreacijski centar „Jezero-Hercegovac-Ružica grad“ i Centar za kulturu zdravlja u Cabuni.

Panel rasprava završila je zaključkom kako je važno istaknuti projekte koji doprinose razvoju turizma i bogatstvo ponude za sve sadašnje i buduće posjetitelje na području Slavonije i Podravine.

(www.vpz.hr, Foto: A. Zeko, Predstavništvo SBS)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content