U Virovitici predstavljena inicijativa “Zdrava budućnost djece”, kao i njezini konkretni rezultati

U petak, 22. ožujka, Virovitica je bila domaćin jednodnevne konferencije “Zdrava budućnost djece”, koja je okupila stručnjake, aktiviste i predstavnike zajednice kako bi raspravljali o važnosti zaštite dječjeg zdravlja u kontekstu korištenja pesticida, posebno klorpirifosa.

Glavni fokus konferencije bio je na predstavljanju nove inicijative Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kao i njezinih konkretnih rezultata. Inicijativa je nastala kao odgovor na zabrinjavajuće informacije o prisutnosti klorpirifosa u hrani i tlu diljem Hrvatske.

Jedna od ključnih dostignuća inicijative jest podizanje svijesti o štetnosti klorpirifosa te pokretanje konkretne akcije usmjerene prema zaštiti dječjeg zdravlja. Osim intenzivne edukacije javnosti i suradnje s stručnjacima, inicijativa je postigla konkretne rezultate u području pravne odgovornosti.

IMG_3397

– Nakon istraživanja i angažmana inicijative, došlo je do podizanja kaznenih prijava protiv osumnjičenika za nezakonitu uporabu pesticida, konkretno na području Suhopolja. Ova akcija predstavlja važan korak u borbi protiv nelegalne uporabe pesticida i štiti dječje zdravlje od potencijalnih štetnih učinaka tih kemikalija – rekla je tom prilikom Sara Smojver, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću. Istaknula je kako su kaznene prijave rezultat predanog rada inicijative i suradnje s nadležnim institucijama te su primjer odlučnog djelovanja u zaštiti dječjih prava i zdravlja. 

Konferencija je uključivala i okrugli stol na temu “Zdrava budućnost bez klorpirifosa”, na kojem su stručnjaci iz područja poljoprivrede, nutricionizma, zdravstva i dječjeg razvoja razmjenjivali svoja znanja i iskustva.

IMG_3446

Vlatka Krizmanić, liječnica pedijatrije, naglasila je dugoročne posljedice izloženosti pesticidima tijekom trudnoće, ističući važnost svijesti o toksičnim učincima pesticida na dječje zdravlje.

– Važno je naglasiti da određeni pesticidi imaju dugoročne i ozbiljne posljedice na zdravlje djeteta, koje se manifestiraju već u prenatalnoj dobi, tijekom trudnoće. Trudnice konzumirajući hranu zagađenu određenim pesticidima riskiraju oštećenje ploda. Iako se posljedice ne manifestiraju odmah, dijete rođeno naizgled zdravo može kasnije imati neurološke poteškoće poput hiperaktivnosti, oštećenja mozga i slabog pamćenja. Također, izloženost ovim kemikalijama može povećati rizik od tumora mozga, posebice u dobi između 5 i 9 godina, te oštetiti koštanu srž i uzrokovati druge ozbiljne zdravstvene probleme – objasnila je dr. Krizmanić.

IMG_3402

Zamjenik župana VPŽ Marijo Klement, istaknuo je podršku inicijativi te pozvao na promjene u poljoprivrednoj praksi kako bi se osigurala sigurnija hrana za sve građane. Podršci se priključio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Bojan Mijok, koji je svjestan izazova s kojima se suočavaju poljoprivrednici nakon zabrane određenih pesticida te razumije potrebe za dodatnim sredstvima i resursima kako bi zaštitili svoje poljoprivredne proizvode.

IMG_3440

– Ističemo da je za nas kao Županiju sigurnost naših građana najvažnija. Stoga maksimalno podržavamo inicijativu koja ima za cilj zaštititi zdravlje naše djece i cijele zajednice od štetnih utjecaja pesticida. Nastavit ćemo surađivati s relevantnim institucijama i aktivno sudjelovati u pronalaženju održivih rješenja koja će osigurati zdraviju i sigurniju budućnost za sve nas – istaknuo B. Mijok.

Naravno, svoju podršku dao je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je naglasio važnost prioriteta koji se tiče dobrobiti djece i promicanja zdravijih prehrambenih navika. 

IMG_3407

– Naša primarna briga je dobrobit naše djece, i to je polazište svih naših akcija. Svjesni smo da trenutni način poljoprivrede nije održiv, kako za buduće generacije, tako ni za nas same, budući da želimo smanjiti prisutnost otrova u hrani. Ova inicijativa predstavlja jedinstvenu priliku za grad da podrži naše poljoprivrednike u korištenju ekoloških sredstava kako bismo imali zdraviju hranu, uz manje upotrebe pesticida – istaknuo je gradonačelnik.

U konačnici, konferencija je potaknula važnu raspravu o utjecaju pesticida na zdravlje djece te istaknula važnost suradnje svih relevantnih dionika u borbi za zdraviju budućnost naše djece i generacija koje dolaze.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content