Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu povijesnog projekta aglomeracije Pitomača pušten u probni rad

Projekt aglomeracije Pitomača pod nazivom “Sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pitomača” današnjom (ponedjeljak) završnom konferencijom službeno je priveden kraju. U listopadu 2022. godine započeli su radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a u listopadu 2023. godine uređaj je krenuo s probnim radom. 

Tim povodom, u nazočnosti izvođača i nadzora radova, saborski zastupnik Josip Đakić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i njegov zamjenik Davor Vukmirić, zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, direktor VGO Osijek Hrvatske vode Željko Kovačević, direktor tvrtke Virkom Damir Marenić te domaćin – načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, obišli su uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

-Danas smo iskoristili priliku i obišli uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je u listopadu prošle godine krenuo s probnim radom. Probni rad ima dvije faze, prva je uhodavanje i ispitivanje i ona je trajala dva mjeseca te je ista uspješno provedena. Sada smo u drugoj fazi probnog rada koji ukupno traje 12 mjeseci. No, već u ovom trenutku imamo sve pokazatelje kvalitete izlazne vode koja je na projektiranim razinama što znači da uređaj već sada učinkovito radi. On je sada na opterećenju od 50 posto pa pozivam sve mještane svih naselja u općini gdje je prošla kanalizacija da iskoriste ovu mogućnost i da se priključe na mrežu jer ti novi priključci nama daju potencijal da uređaj još bolje radi – rekao je prilikom obilaska Damir Marenić, direktor tvrtke Virkom.

Vrijednost projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača” iznosi 34.777.298,59 eura, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 19.779.521,33 eura.

Nositelj ovog projekta je virovitička tvrtka Virkom, a partneri na projektu Općina Pitomača i tvrtka Vodakom. Posredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a posredničko tijelo razine 2 Hrvatske vode.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, A. Zeko)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content