DUHOVNI SMISAO: Marija – izvor novog dostojanstva žene

U mjesecu smo svibnju, Marijinom mjesecu. Marija je izvor novog dostojanstva žene! Toliko smo puta slušali o Blaženoj Djevici Mariji i uvijek nam je novost o njoj slušati i diviti joj se. Premda bi nam neke kršćanske denominacije mogle prigovarati da je previše štujemo i častimo, na nama je opravdati tu ljubav koju osjećamo prema svojoj nebeskoj majci te im pokazati kako nam je Marija ona koja nas usmjerava prema Bogu.

S Marijom počinje novo doba. S njezinim rođenjem počinje završetak povijesti spasenja jer će ona biti nositeljica novoga života. Ona je život. Ona je naša majka koja ljubi. Ona je izvor novoga dostojanstva žene. Marija je ona koja uči i svojim primjerom poučava svakog od nas najvećem dostojanstvu čovještva i vjere.

S njom počinje nova era dostojanstva i Božje suradnje. Marijinim rođenjem ponovno se posvećuje čovjek narušen grijehom. Ona je nova Eva izuzeta od istočnog grijeha za promjenu povijesti. No sve to bilo bi uzaludno da i ona nije imala slobodnu volju pristanka. Marijina abrahamovska vjera dolazi do svoga vrhunca. Ona je bila potpuno uronjena u otajstvo živoga Boga. Strah i nevjerica i sve što čovjek može osjećati u tom trenu Božjeg izabranja prolazili su njezinim životom.

Marija je najbolja učiteljica za sve naše životne situacije. Valja nam se prisjetiti da usprkos Božjoj pozvanosti nije bila ni jednim dijelom izuzeta svakodnevnih briga ni svakodnevnih životnih lomova i zlih situacija. Ona je prolazila mukotrpno svoj životni put u svakodnevnoj muci i patnji kao i svatko od nas. Zato nam je tako bliska i zato nam je tako uzvišena. Ona nije na uvrede vraćala uvredama. Ona nije bila žena duga i nekontroliranog jezika. Ona nije bila žena koja se prepuštala besposličarenju. Ona je svakodnevno ponavljala neka mi bude po riječi tvojoj i hrabro kročila životom. Vjerno odgajajući sina Božjega. Usađujući sve vrednote koje je primila od Gospodina i nije se bojala biti drugačijom možda i neprihvaćenom od susjeda mještana svijeta. Nije bila opterećena ni modom ni ovim ni onim. Imala je dostojanstvo koje je bilo dostojanstvo nebesnika. To je naše poslanje to je naš put. Danas se stavite pod njezinu zaštitu. Ona neka danas zagovara sve naše obitelji neka ona bude zaštita svih žena koje su obespravljene i ponižene. Ona je naša majka koja nam je ostavljena podno križa, neka nam stoga bude nova inspiracija i novi zamah za život vjere i ljubavi u ovom svijetu. I neka nas njena pomoć i zaštita vazda brane.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content