Zlatni Orah i dalje je tema kulinarskih razgovora: Vrijedni je promotor Virovitičko-podravske županije

Velika slastičarska manifestacija u Hrvatskoj “Zlatni Orah” i nakon gotovo tjedan dana tema je kulinarskih razgovora u zemljama regije, a majstori slastica i kuhače iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije i Hrvatske dijele pohvale za ovogodišnje izdanje.

50 sudionika, 20 mentora, šest sudaca svjetske klase, gosti kuhari iz svih zemalja regije, članovi WACHS-a svjetske kulinarske organizacije, govore sami za sebe. Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Erich Glavica ovako je govorio o Zlatnom orahu:

– Svaka čast Draženu i Sandri, ovo je nešto što Hrvatska još do sada nije vidjela. Sve je na iznimnoj svjetskoj razini, od organizacije, domaćinstva, profesionalnosti svih ljudi u organizaciji, natjecanja u kojem su ponajbolji slastičari današnjice iz zemalja regije i ovo je jednostavno događaj koji je ponos svih nas– rekao je Glavica.

Predsjednik Stručnog sudačkog tima Kulinarske federacije Srbije i sudac na Zlatnom orahu Jordan Nastanović drugu je godinu na Zlatnom orahu.

– Oduševljen sam svime, ambijentom, divnim i sposobnim ljudima, vrhunskom organizacijom i moram reći da mi je ponos i privilegija biti dio “Zlatnog Oraha”. Hvala ekipi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine na ovom što rade. Ovo je velika promocija slastičarstva i kulinarstva općenito– rekao je Nastanović, a njegov kolega Dejan Stanković je dodao:

– Ovo treba doći, vidjeti i osjetiti– rekao je.

Slovenski masterchef Alm Rekič od prvog je “Zlatnog Oraha” dio stručnog ocjenjivačkog povjerenstva.

– Ja znam kako je to sve išlo, kako je krenulo sa svega desetak natjecatelja još u Orahovici i koliki su trud uložili ovi ljudi da postanu ovo što su danas, najveće i najjače natjecanje u Hrvatskoj i regiji. Svake godine su sve bolji uradci, sve jači natjecatelji, učenika slastičara sve više i to je najveća pobjeda ove prekrasne priče– rekla je Rekič.

Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine također je od prvog dana na “Zlatnom Orahu”, a njihov predsjednik Nermin Hodžić bio je na gotovo svim izdanjima.

– Mi smo počašćeni što smo svake godine ovdje i uvijek ćemo se rado odazivati i pomagati, a posebna je priča prijateljstva, druženja i zadovoljstva koje sobom “Zlatni Orah” nosi– rekao je Hodžić.

Od natjecatelja nitko nije otišao kući praznih ruku. Svi su nešto dobili kao poklon i uspomenu, a ponajviše su dobili veliko iskustvo, nova prijateljstva i zamah za daljnje bavljenje slastičarstvom i kulinarstvom.

– Od prve godine sam na “Zlatnom Orahu”. Ovo nije obično natjecanje, ovo je doživljaj, ljubav i prijateljstvo. Nije važno tko će pobijediti, važno je sudjelovati jer teško je riječima opisati atmosferu i osjećaj kakav se ovdje pruža. Hvala našim prijateljima koji ulažu ogroman trud za sve ovo– rekla je sudionica Amira Jusufović iz Sarajeva.

Andreja Vrkljan iz Siska treću godinu je na “Zlatnom Orahu”.

– Ovdje je predivna i sjajna ekipa i svi smo pobjednici na “Zlatnom Orahu”, a svakako moram reći da je sudjelovanje ovdje dizanje vlastite kvalitete. Ljudi vas odmah gledaju ozbiljnije i profesionalnije kada ste dio ovako velikog događaja– rekla je Vrkljan.

Učenica Manca Štricelj iz Ljubljane osvojila je 3. mjesto u pripremi žarbo kolača za učenike srednjih strukovnih škola.

– Prvi sam puta ovdje i oduševljena sam svime. Treće mjesto mi puno znači jer jako volim ovo zanimanje, a ono što me posebno veseli je upoznavanje s novim ljudima i osobno usavršavanje– rekla je Manca.

Mentor učenika iz Mađarske Robert Mihajlovics prošle je godine bio natjecatelj profesionalnog dijela.

– Zlatni orah je odličan, veliki događaj kakav se rijetko gdje viđa. Ove godine sam odlučio dovesti svoje učenike i oni su očarani. Dolazimo sigurno i iduće godine– rekao je Mihajlovics.

I na kraju organizatori, mala ekipa vrijednih ruku na čelu s Draženom Šafarom i Sandrom Jadek ponosni su na sve što su napravili.

– Kada se samo sjetimo kako je bilo u počecima… Iskreno nismo znali što nas čeka iz godine u godinu, ali svojim radom, dolascima natjecanja i gostovanja, upoznali smo divne ljude koji sada dolaze kod nas. Može ovo biti još bolje i jače, a nadamo se da će i biti uz pomoć institucija, donatora i pokrovitelja. Mi smo sretni što imamo “Zlatni Orah” i što nas ljudi poštuju i cijene– rekli su Šafar i Jadek.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content