Povijesna godina za lovce iz Orahovice: Novi dom i rekordna lovna sezona

Proteklu godinu pamtiti će orahovački lovci kao gotovo povijesnu, uz odličnu lovnu sezonu, posebno je za njih važno što su konačno u svom vlastitom domu. Na nedavno održanoj skupštini udruge upravo u novom domu predsjednik Tomislav Petrušić izrazio je ogromno zadovoljstvo učinjenim na uređenju doma.

– Ovaj prostor je naš još od 80-ih godina prošlog stoljeća samo nismo imali sredstava to nekako urediti. Radi se o kući uz šumsku vlaku između Radlovca i Hercegovca, kako ga lovci i mještani znaju popularni Točak. Uložili smo više od 15 tisuća eura uglavnom svojih sredstava uz pomoć nekih donatora i nešto Grada – kaže Petrušuć.

Uređenje doma se nastavlja jer cilj je u gornjem dijelu kuće urediti sobe za lovce koji stalno dolaze u goste.

– Plan je urediti šest soba s 12 do 15 ležajeva. Probat ćemo aplicirati na projekte na sve strane jer to nam je nužnost. Naime, svake godine nam u lov dolaze lovci iz Finske, Italije i drugih europskih zemalja te iz cijele Hrvatske i bit će prekrasno ih ugostiti u našem domu – kaže Petrušić koji se posebno zahvalio kolegama lovcima koji su kako kaže, svojim rukama i novcem ovo sve i uredili.

LU-Vepar-4

– Kada sam postao predsjednik udruge bili smo podstanari svugdje, plaćali najmove i jednostavno tako je bilo teško raditi. Na jednom sastanku predložio sa da obiđemo postojeću kuću i odradimo pregled za uređenje. Kuća je bila potpuno zapuštena, na podovima zemlja, goli zidovi jer puno je tu godina prošlo. Kolege lovci su odmah prihvatili moj prijedlog i krenuli smo. Dvije godine je trajalo uređenje i evo, danas imamo prekrasnu salu, a čeka nas još uređenje kuhinje i sanitarnog čvora. Javili smo se na natječaj za udruge u Gradu Orahovici, dobili određena sredstva pa će i to pomoći u uređenju. Hvala svim kolegama lovcima na ogromnom trudu koji je donio da smo konačno svoji na svome –  zaključio je Petrušić.

O lovnoj sezoni, lovnik Davor Boljkovac ističe kako su lovci u protekloj godini ostvarili ukupno 6420 bodova.

– Bodove smo ostvarili na obradi remiza, izradi i popravcima L.T.O., unosom hrane i soli, lovom na grabežljivce, ustupanjem pasa za potrebe udruge te ostalim radovima i funkcijama. Lov na smeđu divljač izvršen je po planu odstrjela, a moj je prijedlog udruzi bio da se ova divljač u novoj lovnoj sezoni više lovi uz Podravsku magistralu jer tamo divljač sve više stradava u prometu, naime u završenoj sezoni bilo je čak 34 naleta na divljač. Isto tako vidimo da području naših lovišta imamo veliki porast jelenske divljači te time i velike štete na poljoprivrednim površinama i mislim da udruga o tome mora donijeti konkretan zaključak – rekao je Boljkovac te čestitao kolegi lovcu Saši Katiću na odstrjelu srebrnog jelena.

O lovu na ostalu divljač lovnik Boljkovac je istaknuo kako je odstrjel divlje svinje ispunjen čuvanjem usjeva, dočekom i skupnim lovovima dok je ov fazana trajao 16 dana uz nazočnost 122 lovca.

– Konačno je u protekloj lovnoj sezoni zabilježen porast fazana u lovištu što je jako dobro. Lov na grabežljivce odvijao se 4 lovna dana sa 119 lovaca i ovom priliku čestitam lovcu Draženu Jukić na13 odstrijeljenih lisica – zaključio je Boljkovac.

(icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content