Psiholog Siniša Brlas u Banjoj Luci psiholozima iz Bosne i Hercegovine održao predavanje o mentalnom zdravlju

Od 18. do 20. travnja 2024. godine u Banjoj Luci (BiH) je održan Kongres psihologa Bosne i Hercegovine. Ovo je najvažniji skup psihologa susjedne države na kojemu svoja postignuća mogu predstaviti i psiholozi izvan BiH.

Na ovome je skupu aktivno sudjelovao i profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a sudjelovao je predavanjem o mentalnom zdravlju. U okviru predavanja održana je i prva inozemna promocija novog sveučilišnog nastavnog priručnika „Psihologija u skrbi za mentalno zdravlje“ u kojemu je Siniša Brlas koautor (uz sveučilišnu profesoricu Gorku Vuletić i psihologinju Enu Kantor).

Proaktivna skrb o mentalnom zdravlju suvremeni je pristup skrbi o mentalnom zdravlju koji se temelji na Europskom paktu za mentalno zdravlje i dobrobit i Strateškom okviru razvoja mentalnog zdravlja u našoj zemlji. Psihologija je jedna od prvih pomagačkih struka koja je prepoznala prostor za djelovanjem u području proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju, a profesor Brlas bio je u timu psihologa koji su 2010. godine pokrenuli u našoj zemlji jedinstveni projekt pod nazivom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“. Stoga je razmjena iskustava stručnjaka u ovome području od osobite važnosti u transferu znanja i iskustava, a aktivno sudjelovanje profesora Brlasa pokazuje kako se kod nas provode projekti i programi koji su i izvan granica naše zemlje primjer dobre prakse u području skrbi o mentalnom zdravlju. Navedeno je i pokazatelj kako Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije ima vrsne stručnjake čija su stručna i akademska postignuća prepoznata i na međunarodnoj razini.

(icv.hr, sb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content