Ususret 30. obljetnici osnutka 81. gardijske bojne “Kumovi”: Svoj slavni ratni put otpočela je u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak

Virovitica će u petak, 3. i subotu, 4. svibnja biti domaćin svečanog obilježavanja 30. obljetnice osnutka 81. gardijske bojne “Kumovi”. U povodu te obljetnice donosimo kratki povijesni presjek njena osnutka i značaja u Domovinskom ratu. 

Virovitička 81. gardijska bojna Hrvatske vojske “Kumovi” bila je najmlađa profesionalna postrojba i dio elitne skupine gardijskih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. 

Nakon nešto više od godinu dana intenzivne obuke i opremanja, bojna u ožujku 1995. godine dobiva status pod stožerne postrojbe i tako ulazi u krug elitnih postrojbi Hrvatske vojske planiranih za izvršavanje najsloženijih zadaća.

Svoj slavni ratni put otpočela je u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, kao glavna snaga, te je svoju zadaću u potpunosti uspješno izvršila ušavši, s pridruženom bojnom iz sastava 3. gardijske brigade HV-a, prva u grad Okučane, a potom je dijelom snaga izvršila i helikopterski desant u zaleđe neprijateljskih snaga i značajno doprinijela njihovom konačnom slomu u zapadnoj Slavoniji.

Zatim sudjeluje u operaciji Ljeto 95, u kojoj probijanjem čvrstih neprijateljskih linija na Šator planini bitno doprinosi stvaranju pretpostavki za provedbu VRO Oluja. Potom sudjeluje u Oluji braneći bok 4. i 7. gardijske brigade, a dijelom snaga sudjeluje u napadu. Svoj ratni put završava sudjelujući u operaciji Maestral.

U svim operacijama u kojima je bila angažirana bila je na razini koju su od nje očekivala nadređena operativna zapovjedništva i u svima je visokim ocjenama opravdala smisao svojeg postojanja. Većinu tih operacija izvela je na planinskom području u sličnim uvjetima u kojima je 1994. prošla izobrazbu. Od svih njih Ljeto 95 treba istaknuti kao najzahtjevniju operaciju zbog toga što je bojna probila dobro utvrđenu i organiziranu obranu na teško prohodnom planinskom području te time poticajno utjecala na ritam napada drugih postrojbi.

U temelje slobodne i demokratske Hrvatske, “Kumovi” su ugradili živote 21 gardista, a 169 ih je ranjeno. Na svojem ratnom putu nisu imali nestalih. Bojna je za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo svojih pripadnika odlikovana Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom Nikole Šubića Zrinskog. Bojna je prestala postojati u travnju 1996. godine kada je integrirana u sastav 2. gardijske brigade HV-a “Gromovi”. Njen ratni zapovjednik bio je današnji brigadni general Renato Romić.

81. gardijska povratak kuci

Opširnije o svemu možete doznati u znanstvenom radu dr. Davora Marijana “Osnivanje i ratni put 81. gardijske bojne HV Kumovi Virovitica” u zbirci znanstvenih radova – OVDJE.

“Virovitički list”, isto tako, izvještavao je pučanstvo o svim događajima koji su prethodili Domovinskom ratu te onima koji su se događali za vrijeme Domovinskog rata i u poratnom stanju.

Ova važna obljetnica bit će proslavljena nizom događaja koji će okupiti stanovnike i uzvanike iz cijele regije, a kompletan program možete pogledati OVDJE.

(www.icv.hr, bs, HČZ Virovitica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content