Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama: Rječnik ovisnosti Siniše Brlasa na popisu knjiga vodećih znanstvenika koje bi svatko trebao pročitati

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama koji se u svijetu obilježava 26. lipnja prigoda je istaknuti kako “Terminološki opisni rječnik ovisnosti” profesora psihologije i specijaliste kliničke psihologije Siniše Brlasa iz Virovitice ove godine obilježava dvije važne obljetnice: 10 godina od kada ga je Hrvatska lutrija uvrstila u popis literature korisne za odgovorno priređivanje igara na sreću i pet godina od kada je Odlukom Agencije za odgoj i obrazovanje odobren kao pomoćno nastavno sredstvo u hrvatskim školama.

U međuvremenu je skupina od 12 vodećih znanstvenika, među kojima su i osobito cijenjeni znanstvenici prof. dr. sc. Ivan Đikić (Goethe University Frankfurt), prof. dr. sc. Marin Soljačić (MIT-Massachusetts Institute of Technology), prof. dr. sc. Iva Tolić (Institut Ruđer Bošković), prof. dr. sc. Darko Marčinko (Medicinski fakultet u Zagrebu), prof. dr. sc. Josip Burušić (Institut Ivo Pilar) i drugi važni znanstvenici, uvrstila rječnik u popis knjiga koje smatraju osobito važnima u svijetu znanosti i koje bi svatko trebao pročitati, između ostaloga i zato što rječnik ima važnu ulogu u cjelovitom pristupu borbi protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Ovaj rječnik i nadalje je jedini cjeloviti rječnik ovisnosti u našoj zemlji, ali i u regiji, a do sada je imao vrlo dinamičan i uspješan vijek. Ubrzo nakon što je objavljen 2011. godine u nakladi Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije tiskano je i drugo izdanje, i to sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske te je rječnik podijeljen svim osnovnim i srednjim školama u zemlji. Potom je treće izdanje otkupio Lions Club International, a četvrto izdanje 2014. godine i Hrvatska lutrija. Peto izdanje rječnika iz 2016. godine dopunjeno je s gotovo četvrtinom novih pojmova. Rječnik je potom u šestom, preuređenom i redizajniranom izdanju 2017. godine objavila Medicinska naklada iz Zagreba, a ovo je izdanje osim u našoj zemlji sada dostupno i u Srbiji te Bosni i Hercegovini, tako da je time to postao i regionalni rječnik ovisnosti.

Autoru Siniši Brlasu ovakav interes za njegov rječnik veliko je priznanje za njegov doprinos i dugogodišnji stručni rad u području prevencije i suzbijanja ovisnosti, ali to ujedno i pokazuje kako su postignuća i znanja stručnjaka iz Virovitičko-podravske županije itekako iskoristiva i cijenjena i puno šire od sredine u kojoj su nastala, pa i izvan granica naše zemlje.

(www.icv.hr, sb)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content