„Na što smo pristali?“ Izvrstan priručnik o tajnama Snapchata koji bi trebali pročitati ne samo mladi, već i njihovi roditelji

Budući da je mnogima život bez društvenih mreža nezamisliv, osobito mladima, ta je generacija sama postavila pitanje koliko su na mrežama sigurni i na što su sve pristali onog trena kad su je instalirali i počeli koristiti. Konkretno, za mrežu Snapchat, koja je jako popularna među školarcima.

Odgovori su sažeti u detaljnom i korisnom Digitalnom priručniku za mlade  „Na što smo sve pristali – Snapchat edition“, izrađenom u sklopu projekta Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek „Reagiram na nasilje“, koji bi trebalo pročitati svako dijete i mlada osoba koja koristi tu društvenu mrežu, kao i roditelji djece koja je koriste.

-Razmisli. Snimiš neki video i Snap odluči baš tvoj video iskoristiti za neku od reklama. Ne moraju te pitati za suglasnost, jer već si im je dao. Zarade na tome milijune, a ti nemaš od toga ništa. Jesi li razmišljao/la o ovome ranije? – samo su neka od pitanja na koja odgovara priručnik, koji su kreirali mladi uz pomoć stručnjaka iz različitih područja, od psihologije do socijalnog rada.

Donosi i niz savjeta o prepoznavanju nepoželjnog i opasnog sadržaja na mreži, prijavi online nasilja, dobnim granicama za otvaranje profila na društvenim mrežama, pozitivnim stranama Snapchata, prepoznavanju lažnih vijesti, dozvolama za prikupljanje podataka i slično.

Slika1

-Mladi Centra za sigurniji Internet odlučili su da ćemo u ovom priručniku za mlade obraditi temu Snapchata i potencijalnih opasnosti koje donosi njegovo korištenje. Svjesni smo da korištenje ove, ali i drugih društvenih mreža donosi i razne koristi za mlade – smatramo ipak da je važno i da smo svjesni opasnosti jer nas to čini spremnijima i na reagiranje u slučaju kada (i ako) se dogodi nešto što ugrožava našu dobrobit i sigurnost – poručuju autori digitalnog priručnika koji možete pronaći na stranicama Centra, ali i ovdje.

Inače, volonteri su ovim priručnikom tek zakoračili u ozbiljan posao analize društvenih mreža na jezik prilagođen svojoj generaciji. I ovo ljeto provest će radno; izrađivat će priručnik na temu neke druge društvene mreže te pozivaju sve zainteresirane da i ovaj put prate njihov rad. 

(www.icv.hr, mlo) 

 

 

 

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content