Institut za javne financije istražio transparentnost proračuna u RH: Gradu Virovitici dodijeljena ocjena odličan (5)

Institut za javne financije je 1. srpnja predstavio rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj provedenog u razdobljima studeni-prosinac 2019. i veljača-ožujak-travanj 2020. Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije.

Cilj je istraživanja financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, i to Izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna, Izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna, Prijedlog proračuna, Izglasani proračun, Proračunski vodič za građane.  Proračunska transparentnost je iznimno važna jer se kroz objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračunu omogućuje kontrola prikupljanja i trošenja javnog novca te se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti.

– Grad Virovitica je unatoč nemilim i tragičnim događajima koji su se dogodili u prethodnoj godini stekao ocjenu odličan (5) što dokazuje da se Grad Virovitica ponaša odgovorno, pridržava odredbi Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija. Grad Virovitica je također dobio i pohvalu za dobro koncipiranu i lako pretraživu web stranicu. Prethodno navedeno predstavlja preduvjet za edukaciju građana o proračunu, uključivanje građana u praćenje realizacije proračuna te naposljetku i apsolutno transparentno upravljanje javnim novcem. Grad Virovitica će uspostaviti transparentan sustav upravljanja javnim novcem čime će se građane uključiti u odlučivanje o prikupljanju i potrošnji lokalnih sredstava te će im se omogućiti kontrola odgovornosti. Uključivanjem zainteresiranih građana u proračunske procese, pružanjem uvida u točne i pravovremene informacije omogućuje se aktivno sudjelovanje građana u kreiranju vlastite zajednice i donošenju politika, a sve u cilju boljitka lokalne zajednice, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Virovitice Antonio Dražić.

Rezultate istraživanja Instituta za javne financije možete preuzeti ovdje (http://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/119.pdf) a interaktivnu kartu s rezultatima istraživanja transparentnosti proračuna možete pogledati ovdje (http://www.ijf.hr/transparentnost-2020/karta/). (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content