Okrugli stol „Razvoj lokalne zajednice kroz EU fondove i poljoprivredu“

Okrugli stol „Razvoj lokalne zajednice kroz EU fondove i poljoprivredu“ u organizaciji Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i Hrvatske zajednice županija održat će se 7. veljače 2017. godine u Kongresnom centru FORUM, Radnička cesta 50, s početkom u 10.30 sati. Cilj okupljanja je poticanje procesa decentralizacije i jačanje uloge županija u ruralnom razvoju, promocije i izgradnje poduzetničke infrastrukture i potpornih institucija na lokalnom nivou te postizanje jače sinergije jedinica lokalne samouprave i poljoprivrednika poduzetnika.

U okviru ovog događanja organizirane su dvije panel diskusije, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU održat će prezentacije „Uloga županija u ruralnom razvoju“, odnosno „EU fondovi iz perspektive regionalne samouprave – primjeri dobre prakse“.

O ulozi županija u ruralnom razvoju na prvoj panel raspravi govorit će ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, varaždinski župan Predrag Štromar te osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Neka od pitanja na koja će sudionici panela dati odgovor su: kako osigurati ravnomjeran regionalni razvoj, što nam donosi proces decentralizacije, kako privući investicije, itd.

Druga panel rasprava usmjerena je na temu EU fondova gdje će se raspraviti o tome mogu li europska sredstva za sufinanciranje projekata biti prilika za kompenzaciju fiskalne potkapacitiranosti, može li se povećati stupanj sinergije realnog sektora i razvojnih agencija, koji su sve natječaji na raspolaganju lokalnoj zajednici, te kako u ove procese uključiti civilno društvo. Svoje će stavove o navedenoj temi iznijeti ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, istarski župan Valter Flego, obnašateljica dužnosti virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak te splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content