Dogodilo se na današnji dan – 22.3

Ukinut red Templara
Templari ili punim imenom “Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama” (nazivani još i Vitezovi Templari) je bio kršćanski vojni red osnovan 1118. u Palestini nakon prvog križarskog rata po uzoru na cistercite s namjerom da pomognu novom Jeruzalemskom kraljevstvu da se odupre napadima muslimana iz okolice, i da pruži sigurnost velikom broju hodočasnika koji su krenuli u Jeruzalem nakon njegovog osvajanja. Red je osnovao Hugo de Payens. Sjedište reda je prvobitno bilo pokraj mjesta gdje je nekad stajao židovski hram, Templum Salomonis, po čemu je red i dobio ime. Templari su kao i ostali crkveni redovi polagali vječni zavjet poslušnosti papi. 22. ožujka 1312. Papa Klement V. ukinuo je ovaj red.

Zabranjuje se prijevoz robova iz Afrike u Ameriku
Više od sedam milijuna Afrikanaca prevezeno je iz Afrike da bi u Americi živjeli u bijedi i siromaštvu. Ta je trgovina donosila veliku dobit europskim i afričkim trgovcima, a uništila je nekoliko afričkih kraljevstva. Ujedno je izmijenila stanovništvo u Amerikama. Upravo na današnji dan 1794. kongres SAD-a usvojio zakon kojim se američkim brodovima zabranjuje prijevoz crnih robova iz Afrike u Ameriku.

Uvedena prva zrakoplovna međunarodna linija
Završetkom Prvog svjetskog rata proizvodnja aviona naglo opada jer su tisuće vojnih letjelica koje su “preživjele” rat bile na raspolaganju za civilne namjene. Iako je nekih pokušaja koji se nisu održali bilo i prije, 1919. uvedene su prve putničke zračne linije u Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Iste godine, 22. ožujka, uvedena je i prva zrakoplovna međunarodna linija u svijetu između Pariza i Bruxellesa.

Osnovana Arapska liga
Arapska Liga je politički savez arapskih država. Sedam država je osnovalo Ligu 22. ožujka 1945. u Kairu definirajući njene glavne ciljeve. Danas broji 22 zemlje članice.

Postavljen rekord najdužeg boravka u svemiru
Valeri Polyakov ruski je astronaut koji drži rekord najdužeg boravka u svemiru. Polyakov je naime, boravio na ruskoj svemirskoj stanici Mir 14 mjeseci ili 438 dana. Vratio se na Zemlju upravo na današnji dan 1995. Trenutno radi kao zamjenik ministra zdravstva u Moskvi.

Najmlađa svjetska prvakinja u klizanju
Na današnji dan 1997. godine postala je svjetskom prvakinjom u klizanju Amerikanka Tara Lipinski, sa samo 14 godina, što ju čini najmlađom svjetskom prvakinjom ikada. Nakon osvojenog svjetskog prvenstva 1997. godine, nastupila je 1998. na Zimskim Olimpijskim igrama u Naganu. Tamo je osvojila zlato i time postala najmlađa dobitnica zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u povijesti.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content