Stižu nova pravila, fasade i krovovi na čekanju

Iz fondova EU Hrvatska je osigurala 30 milijuna eura za energetsku obnovu kuća. Međutim teško da će u ovoj godini biti raspisan natječaj jer se čeka izmjena uredbe kojom bi se omogućilo i fizičkim osobama da budu korisnici sredstava. Europski parlament, poručili su nam Ministarstva graditeljstva, uredbu bi trebao izmijeniti tek krajem 2017.

Prijašnjih godina energetsku obnovu kuća je financirala država, odnosno Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Međutim kako se Fond našao u financijski poteškoćama program je obustavljen. U iščekivanju izmjene europske uredbe Ministarstvo graditeljstva u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a, razrađuje alternativne modele za raspodjelu novaca.

‘Sredstva bi se dodijelila vlasnicima obiteljskih kuća uvođenjem posrednika kao prijavitelja na EU projekt (npr. jedinice lokalne i regionalne samouprave i slično). Prilikom razrade uvjeta razmatraju se sve prednosti i mane pojedinog modela’, ističu iz ministarstva.

Dok je energetsku obnovu sufinancirala država visina bespovratnih sredstava ovisila je o tome gdje se kuća nalazi, a iznosili su 40, 60 ili čak 80 posto od ukupne investicije. Područja posebne državne skrbi i prva skupina otoka od Fonda mogla su dobiti 80 posto odnosno maksimalno 168.000 kuna, brdsko planinska područja te druga skupina otoka 60 posto odnosno do 126.000 kuna, a ostali 40 posto opravdanih troškova projekta tj. maksimalno 84.000 kuna po kući.

Pitanje je koliko će postotak sufinanciranja biti u budućnosti.

‘Novi poziv bit će sufinanciran isključivo sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a stopa sufinanciranja ovisiti će i o socijalnim kriterijima na čijoj razradi se upravo radi, a sve kako bi se omogućilo građanima da dobiju što višu stopu sufinanciranja. Naravno sve je potrebno iskomunicirati i dogovoriti s predstavnicima Europske komisije’, ističu iz Ministarstva graditeljstva.

Na pitanje hoće li se postrožiti i kriterij po kojemu energetska obnova kuće mora rezultirati s najmanje 30 posto uštede iz ministarstva su nam odgovorili: ‘Provedbom poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća promicat će se integralni pristup te će biti potrebno ostvariti 50 posto uštede energije za grijanje, isto kao i kod energetske obnove višestambenih zgrada, što se pokazalo da nije problem jer su postignute uštede i veće’.

Procjenjuje se da će 30 milijuna eura (oko 225 milijuna kuna) biti dovoljno za obnovu više od 2000 obiteljskih kuća.

Podsjetimo kako je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do 10. srpnja 2015., kad je zatvoren zadnji javni natječaj, zaprimio oko 12.300 zahtjeva za sufinanciranje obiteljskih kuća. Od toga je prihvaćeno njih oko 9.350. Radi se o projektima obnove kuća vrijednima više od 833 milijuna kuna.

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content