Preko VIDRA-e i EU fondova OPG Kordi i OPG Klement iz Gornjeg Miholjca dobili 1.150.000 kuna za modernizaciju i razvoj stočarske i mljekarske proizvodnje

Iako je Andriji Kordiju otac bio zidar, on nije krenuo tim putem. Uz suprugu Katu, davnih dana prošlog stoljeća, u Gornjem Miholjcu pokrenuli su poljoprivrednu proizvodnju na površini od samo 2,5 jutara. 70-godišnjeg Andriju naslijedio je Dražen, a njegovi „hranitelji“ su Dražen, Andrej i Mario. Vlasnik OPG je Mario Kordi, iako na „polju“ i „oko blaga“ rade svi. Nema tu puno filozofije. Radi se od jutra do mraka, no opet na licima im je osmjeh, a u kući veselje, najviše od petogodišnjeg Dražena.

Veseli su jer im je u dvorištu moderna poljoprivredna oprema, ali i oko milijun kuna vrijedan kombajn koji je zamijenio „starog crvenka“ koji se rodio 1983., no još uvijek „može potegnuti“ i pokazati da mu „kosti“ (čitaj željezo) nisu stari. No moderne tehnologije idu naprijed pa je i Kordijima trebalo pojačanje za 45 hektara koliko obrađuju, uglavnom pšenicu, kukuruz i duhan.
U srijedu ih je obišao županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović. Podcrtao je kako je ovo primjer da i „mala gospodarstva, te vrijedne ruke, mogu dobiti puno kroz EU fondove, jer teško da bi se netko od njih, sam upustio u navedene investicije“.

I upravo tako, za modernizaciju te razvoj stočarske i mljekarske proizvodnje OPG Marija Kordija iz Gornjeg Miholjca dobilo je 920.361,94 kuna iz operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja za provedbu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“/Operaciju 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“. Naravno, projektnu prijavu je u suradnji s prijaviteljem, izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Da nije bilo VIDRE, teško da bi i OPG Miroslava Klementa iz Gornjeg Miholjca došao do „europskih penez“. Za modernizaciju i razvoj stočarske i mljekarske proizvodnje na poljoprivrednom gospodarstvu, Miroslav je dobio 229.089,95 kuna, uz intenzitet potpore od 70 posto ukupno prihvatljivih troškova. Doprinos EU sredstava je 85, a Republike Hrvatske 15 posto od ukupno dodijeljene potpore. Miroslav je prošlih godina kupovao zemlju, danas imaju oko 80 jutara svoje zemlje. Uglavnom se bave stočarstvom i proizvodnjom duhana. Zahvaljuju se VIDRA-i i Virovitičko-podravskoj županiji na pomoći pri prijavi projekata i naravno, pitaju kad će sljedeći natječaj. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”401129″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content