Ministar Tomislav Tolušić posjetio obiteljska poljoprivredna gospodarstva Marija Kordija i Nikole Vukovskog

U sklopu posjete Virovitičko-podravskoj županiji, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetio je dva OPG-a na području grada Slatine. U pratnji pomoćnika ministra poljoprivrede Krešimira Ivančića, županijskog pročelnika za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igora Androvića te ravnateljice VIDRA-e Emine Kovač, ministar je posjetio OPG Marija Kordija u Gornjem Miholjcu i OPG Nikole Vukovskog iz Slatine.

OPG Marija Kordija je primjer kako i mali mogu puno putem EU fondova. Oni su ove godine za modernizaciju te razvoj stočarske i mljekarske proizvodnje dobili 920.361,94 kuna za provedbu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“/Operaciju 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“. Kupili su kombajn i poljoprivrednu opremu kao bi si olakšali obrađivanje oko 45 hektara zemlje gdje uzgajaju uglavnom pšenicu, kukuruz i duhan. Projektnu prijavu je u suradnji s prijaviteljem izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

OPG Nikole Vukovskog obrađiva oko 75 hektara zemlje i proizvode hranu za stoku i imaju ekološku proizvodnju. OPG Nikole Vukovskog iz Slatine je za provedbu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“/Operaciju 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ dobilo potporu u iznosu od 1.354.252,16 kuna, uz intenzitet potpore od 90 posto od ukupnih prihvatljivih troškova. Doprinos EU sredstava je 85, a Republike Hrvatske 15 posto od ukupno dodijeljene potpore. Projektnu prijavu je također izradila VIDRA, a OPG Nikole Vukovskog, dobivena sredstva je uložio u kompletnu modernizaciju i razvoj svinjogojske proizvodnje na poljoprivrednom gospodarstvu na kojem trenutno imaju 52 krmače i 150 prasaca. Godišnje uzgoje od 800 do 1000 prasaca i sve prodaju vjernim kupcima jer ovdje se radi o prvoklasnoj proizvodnji. (www.vpz.hr, Fotografije: Ivan Šemper)

[g-gallery gid=”405056″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content