IZ VIROVITIČKOG LISTA: Umirovljeni slikar gradi u Slavoniji – Stjepan Gelenčir izgradio pet apartmana u Duzluku

Kada je razmišljao o ulaganju svoje životne ušteđevine, umirovljeni umjetnik Stjepan Gelenčir (79) mogao je birati između nekretnine na kopnu i moru. I dok će se većina ljudi radije odluči za morsku varijantu, Stjepan Gelenčir odlučio je novac uložiti u nekretninu u Duzluku, prigradskom naselju u Orahovici.

SLIKAO UŽIVO ZA KUPCE
Niknula je tako zgrada s pet apartmana, a svaki od njih ima pogled na Krndiju i Papuk.
– Na moru nema ovakvog pogleda, ovo ima samo moja Orahovica – sa smiješkom govori Stjepan Gelenčir o razlozima investicije koju su mnogi pozdravili s odobravanjem. Rođeni Orahovčanin voljeni grad napustio je još 1958. godine zbog, kako kaže, neizdrživog političkog pritiska.
– Izučio sam kuharski zanat u hotelu Esplanada u Zagrebu s 18 godina, a nakon odlaska iz Hrvatske počeo sam se baviti poslom koji sam oduvijek volio – slikarstvom. Otišao sam najprije u Italiju, a potom sam se, recimo to tako, skrasio u Njemačkoj. Godinama sam u Njemačkoj bio samostalni galerist, a danas imam svoju galeriju u Heidelbergu. Budući da sam u mirovini, taj posao vodi moj sin. Galerija je to u kojoj umjetnici uživo slikaju za kupce, a radili smo i bakrorez i ostale slikarske tehnike – objašnjava Stjepan Gelenčir.
Tijekom godina izbivanja srce ga je stalno vuklo u Hrvatsku. Vratio se kući prije godinu i pol te odmah odlučio napraviti nešto za svoj grad – uložiti u kontinentalni turizam.

2407stjepan11
Zgrada s apartmanima Stjepana Gelenèira u Duzluk nadomak Orahovice

POGLED KOJI NEMA CIJENU
– Sam sam napravio idejni nacrt i uz pomoć orahovačkog arhitekta Marija Kršćanskog osmislio zgradu u Duzluku po mojoj želji. Bitna je lokacija, jer iz svakog apartmana seže pogled prema obroncima Papuka i Krndije. Prošao sam puno toga u životu, svašta sam vidio, ali ovako prekrasan pogled nema nigdje u svijetu – uvjeren je Stjepan G., koji je u dvorištu gdje su smješteni apartmani kupio i kuću kako bi u njoj ostao. Zgrada ima pet apartmana, a posebna je po tome što je zid koji gleda prema planini zapravo velika staklena stijena i omogućuje savršen pogled na obronke koji su Stjepanu davno ukrali srce.
– Isto tako, s terase na vrhu zgrade pogled seže gotovo prema cijeloj Slavoniji do mađarskog brda Arsany – kaže Stjepan.
U Orahovici ima obitelj – sestru i nećakinju, a nakon povratka u Hrvatsku obnovio je i neka stara prijateljstva i stekao novo društvo. Apartmani koji su bili njegova velika želja možda će se naći i na prodaju, kaže, no glavno mu je da u njima i pogledu uživaju gosti.
– Najvažnije mi je bilo da ostvarim svoju dugogodišnju želju i pokažem svijetu ovaj prekrasan pogled i dio kontinentalne Hrvatske – poručuje Stjepan Gelenčir, kojemu mnogi rado pomažu jer je ovim potezom na poseban način obilježio svoj kraj.

(www.icv.hr, tekst i foto: Vladimir Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content