Dječji vrtić “Cvrčak” sudjelovao na svehrvatskoj smotri “Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje”

Dječji vrtić “Cvrčak” iz Virovitice sudjelovao je prošlog vikenda u Malinskoj na otoku Krku na svehrvatskoj smotri “Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje”. Osim sudjelovanja bila je to i prilika za prezentaciju kulturnih i tradicijskih običaja Virovitičko-podravske županije. Ujedno, virovitički “Cvrčak” pokazao je da živjeti ekološki znači njegovati i kulturu i tradiciju. Na bogato uređenim štandovima predstavljeni su krušni proizvodi, plodovi zemlje te starinska jela koja se i danas pripravljaju zahvaljujući potrebi ljudi da se prisjete nekih prošlih, dragih vremena te očuvaju tradiciju. U ugodnom i svečanom okruženju osjetio se dašak prošlosti, sjećanje na dom, obitelj i zajedništvo.

Tople jesenske boje zavladale su štandovima, a miris kruha poručio je da su starinski običaji i dalje živi. Za sve sudionike i posjetitelje to je bilo vrijedno iskustvo i poseban doživljaj.

U Dječjem vrtiću “Cvrčak” Virovitica već osam godina njeguje se kultura ekološkog življenja, a ove pedagoške godine još jednom će dobiti potvrdu da su ekološki osvješteni i to stjecanjem srebrnog statusa pripadnosti međunarodnoj udruzi eko škola.

Svehrvatska smotra “Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje” manifestacija je koja se održava već 26. godinu za redom u organizaciji Udruge Lijepa Naša, a pod visokim pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske. Na svehrvatskoj smotri sudjeluju hrvatske eko škole te hrvatske škole/odjeljenja iz Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Mađarske, Austrije, Crne Gore.

Cilj smotre je očuvanje biološke raznolikosti kroz izložbu plodova zemlje, očuvanje kulturnih i etničkih običaja te iskazivanje duhovnog i nacionalnog jedinstva našeg naroda, posebice kroz poštovanje prema kruhu koji predstavlja izraz duhovne i životne snage. (www.icv.hr)

DSC07081a DSC07067a DSC07065a DSC07064a DSC07059a DSC07056a DSC07054a DSC07044a DSC07038a DSC04443a DSC04421a DSC04420a

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content