TVORNICA OCTA IZ ANTUNOVCA U POTRAZI ZA TRŽIŠTEM: Kvalitetni domaći ocat još uvijek čeka svoju priliku u Hrvatskoj

Nakon stečaja Poljoprometa 1994. godine zgradu Octare s pripadajućim pokretninama kupile su tvrtke Opeco i Brana, preimenujući je u tvrtku Silosi Vtc d.o.o., koja je do stečaja 2014. godine djelovala pod tim novim nazivom. Nakon javne dražbe na Trgovačkom sudu u Bjelovaru, octaru je kupila virovitička tvrtka Mustač-Commerce te nastavila s proizvodnjom octa koja je u Virovitici pokrenuta 1956. godine.

PRIRODNA PROIZVODNJA

– Od tada do danas tvrtka istom metodologijom proizvodi ocat izvrsne kvalitete, tj. isključivo na prirodan način od sirovina, jabuka i vina koja se kupuje od proizvođača s područja naše županije te njene bliže ili šire okolice – kaže nam Mate Vukušić, voditelj proizvodnje u octari.

Uz jabučni i vinski ocat u pogonima proizvode i kvasinu bez aditiva.

– Nakon ponovnog pokretanja proizvodnje, octara radi sa smanjenim kapacitetom, a naš trenutačni optimalni godišnji kapacitet iznosi oko 720.000 litara octa – objašnjava M. Vukušić. Ambiciozni novi vlasnik Mladen Mustač imao je velike planove nakon kupnje octare: nabavu nove opreme, modernizaciju proizvodnje koja je trebala osigurati veću količinu proizvoda, kupnju jedne od najmodernijih punionica octa s uređajem za etiketiranje i pakiranje kartonskih kutija koja će imati kapacitet do 3000 litara na sat i slično.

octara 2NESREĐENO TRŽIŠTE

– Imali smo četiri stara aparata, od kojih smo dva srušili te pokušali vratiti proizvodnju na 1,500.000 litara godišnje, koliko se ovdje octa nekada proizvodilo. Tada smo sav ocat prodavali zagrebačkoj Zvijezdi. No, aktualna situacija je takva da ni ovo octa koliko sada proizvodimo ne možemo plasirati na tržište. Prema statističkim pokazateljima, Hrvatska godišnje ima potrebu za 13 do 15 milijuna litara octa, a prema našim informacijama, Agrokor preko svoje tvrtke Badel na hrvatskom tržištu proda oko 4,5 milijuna litara. Sve i da naša octara može na tržište plasirati maksimalnu proizvodnju od 1,5 milijuna litara, još uvijek bi ostala potreba za 6 do 9 milijuna litara octa za Hrvatsku – procjenjuje Mladen Mustač.

No, na hrvatskom tržištu nema reda pa se i dalje uvozi ocat sumnjive kvalitete. Mustač vidi priliku u lokalnoj zajednici.

LOKALNO – PRILIKA ZA SVE

– U našoj okolini ima dosta velikih proizvođača jabuka koji bi nam mogli prodati svoju industrijsku jabuku od koje bismo proizvodili domaći ocat, za domaće tržište. Svi bismo imali neku zaradu. No, nažalost, situacija je drugačija, tržište je puno stranih proizvoda. Mi mali proizvođači smo zakinuti, morali smo iz tog razloga i smanjiti broj zaposlenih te čekati s daljnjim nastavkom proizvodnje. Započet ćemo je kada uspijemo prodati sav ocat koji imamo na zalihama – ističe Mladen Mustač, te naglašava da je trgovački lobi koji zagovara uvoz stranih proizvoda u Hrvatsku još uvijek prejak pa sve mjere Ministarstva poljoprivrede koje bi trebale ići u korist malih proizvođača ne ostvaruju očekivane rezultate. Virovitički ocat nalazi se na policama trgovačkih lanaca, a najviše ga kupuju na splitskom području. (www.icv.hr, zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content