U nazočnosti visokih uzvanika Udruga proizvođača Slavonskog meda održala svečanu skupštinu

U dvorani Viro Visoke škole Virovitica održana je svečana sjednica Skupštine Udruge proizvođača Slavonskog meda. Razlog ovoj svečanosti bio je odluka Europske komisije koja je 9. siječnja ove godine donijela Provedbenu uredbu kojom se nalaže upis Slavonskog meda u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Tom uredbom završen je postupak registracije Slavonskog meda na razini EU i otvorena je mogućnost prelaska u iduću fazu i postupak konkretne realizacije projekta za zainteresirane. Inicijativa za zaštitu meda krenula je 2014. godine upravo iz Virovitičko-podravske županije, od tadašnjeg župana, današnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te državnog tajnika Tugomira Majdaka.

Osnovana je stoga i Udruga proizvođača slavonskog meda, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, s 44 osnivača iz najprije pet slavonskih županija, a pridružili su im se kasnije i Bilogorsko-podravska te Grad Novska.

Bila je ovo prigoda da se predsjednik Udruge proizvođača Slavonskog meda Željko Vrbos zahvali svima onima koji su dali svoj doprinos da se učini ovaj vrlo važan korak za domaće pčelare. Kako je tom prigodom istakao, druga faza ovog projekta biti će edukacija pčelara, kako bi postigli da domaći med zadovolji svojom kvalitetom te bude kao takav jedinstven i konkurentan na tržištu.

Na ovoj svečanoj sjednici osim članova udruge i osnivača, nazočio je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, njegov zamjenik Darko Žužak, predstavnici drugih županija koje sudjeluju u ovom projektu te drugi ugledni gosti. (opširnije u idućem broju “Virovitičkog lista”) (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content