MAŠTOVITI I TALENTIRANI VIROVITIČANIN SANDRINO POŽEŽANAC On je majstor za eksplozije na ekranu, izrađuje makete iz gradova budućnosti, a odgovorit će i svim ‘ravnozemljašima’

Virovitičanin Sandrino Požežanac još je u petom razredu osnovne škole, inspiriran čarolijama na filmu, pokušao napraviti vlastitu verziju Star Wars 7. Imao je analognu kameru, većinu efekata je radio uz pomoć maketa i stakala, pa se ugodno iznenadio kada je shvatio da „ima crtu“ za ovaj hobi. Kasnije, u astronomskom području, neke druge makete i više znanja iskoristio je za predavanja kojima je želio dokazati kako je čovjek zaista sletio na Mjesec. Uskoro se zaljubio u svijet magije i Harrya Pottera, pa su u njegovoj radnoj sobi uz svemirske letjelice niknuli i jedinstveni dvorac Hogwarts, magični štapići popularnih čarobnjaka… A danas?

sandrino5

BAKA I PLAYBOY

Danas je Sandrino mlad čovjek koji oduševljava prijatelje i poznanike. Studira vizualne efekte i montažu na trećoj godini Akademije dramske umjetnosti. I dalje izrađuje makete, uči o novim postignućima iz područja astronomije i traži rupe u teorijama zavjere. Aktivan je član Udruge ljubitelja Zvjezdanih ratova, Legije 501. i Udruge Ministarstva magije Hrvatske. Gostovao je u emisijama, davao intervjue, drži predavanja…Roditelji Violeta i Renato te sestra Carmen, koji su se odselili u Njemačku ističu kako ih po mjesec dana ne bi ni nazvao, da ga uredno ‘ne gnjave’, koliko je zaokupljen hobijima. Tu je i zaručnica Anamarija s kojom dijeli svaku ideju već na samom začetku. No zacijelo najveću potporu daju mu njegove bake Nada i Ana. – Znate, kad je izašao članak o njemu u Playboyu, kako sam prošla. Dođem do kioska, tamo gužva, a meni malo neugodno. Potiho tražim primjerak, a prodavačica kaže: pa bako, zar vi to Playboy kupujete? A ja promucala da trebam tri primjerka čak, da mi je unuk unutra – prepričava nam baka Nada koja zna svaki Sandrinov eksperiment, predavanje, ispit, video, figuricu. A njih ima.

sandrino6

HOBI KAO PROFESIJA

– Jako sam sretan što sam jedan dio hobija iz djetinjstva pretočio u profesiju i što danas radim na dugometražnim filmovima. Najdraže mi je raditi na tzv. compositingu, završnom spajanju efekata – priča Sandrino koji za sebe simpatično kaže da je “geek”, ali sa društvenim životom.

Radi na televizijskim reklamama. Na Danima astronomije u Daruvaru prije nekoliko godina održao je predavanje uz pomoć vlastitog holograma. Stvoriti od virovitičkih ribnjaka u programu scenu iz Ratova zvijezda? Čista sitnica. Od računala Sandrino često pobjegne u radionicu prijatelja Luke Hrgovića, za koju kaže kako je mala filmska industrija u garaži.

sandrino1

KORISTAN OTPAD

– Okruženi smo hrpom računalnog otpada, dijelovima računala, starih matičnih ploča. Budući da radimo na filmu „Slice of life“ koji je hommage osamdesetima i filmu „Blade Runner“, cijela jedna zajednica entuzijasta nam pomaže. Poklanjaju nam dijelove računala, igračke, što god trebamo. Mi potom izrađujemo zgrade, vozila, sve osvjetljavamo i vizualiziramo. Moram priznati da ću se time jako ponositi kad završimo projekt – kaže Sandrino.

Unatoč tome što izvrsno koristi suvremeni softver, voli izazove u vidu maketa i analognih tehnologija. Njegovih ruku djelo su makete zgrada i automobila iz budućnosti, kao i jedini licencirani hrvatski kostim omiljenog Darth Vadera, koji je izradio uz pomoć kolegice kostimografkinje i kojim se zapaženo prošetao Dubrovnikom prije dvije godine. Zacijelo ste vidjeli i televizijsku reklamu za jednu banku na kojoj automobili lete u sumornoj izmaglici futurističkog grada, u čemu Sandrino također ima svoje prste.

sandrino11

U vizualnim efektima povezao je sve svoje interese – SF, slikarstvo i maketarstvo pa je danas mnogima primjer kako slijediti vlastiti san, jer se on može ostvariti.

– U životu skačem s teme na temu, svima kažem da sam ‘geek’, ali s bogatim društvenim životom – sa smiješkom kaže Sandrino, koji će se sljedeće godine oženiti.U budućnosti želja mu je dospjeti do Lucasovog studija, „krivca“ za sve.

ODGOVORIT ĆE „RAVNOZEMLJAŠIMA“

Jedno od područja na kojima je Sandrino zapažen je i astronomija. Među upečatljivijim predavanjima je ono „Jesmo li bili na Mjesecu“, koje iznova aktualizira novim animacijama i dokazima. Potreba za rušenjem nekih suvremenih teorija navela ga je da razmišlja i o novom velikom projektu.

sandrino9

– Želio bih s kolegama filmašima snimiti dokumentarac u više nastavaka, kojim ćemo odgovoriti ‘ravnozemljašima’, argumentima na argumente. U to će biti uključeni doktori znanosti, fizičari i svi relevantni sugovornici u Hrvatskoj koji itekako imaju što reći na pitanje o svemiru, putovanju na Mjesec i drugim povijesnim događajima o kojima sada bujaju razne teorije – kaže Sandrino, te ističe kako će uz važne sugovornike film pratiti i scene s vjerodostojnim maketama, mjerenjima i vizualizacijom. (www.icv.hr, mlo, foto: privatni arhiv, Udruga ljubitelja Zvjezdanih ratova Hrvatska)

[g-gallery gid=”455773″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content