Održana sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika: Govorilo se o raspolaganju državnim zemljištem, provedbi zakona o zaštiti životinja

U Suhopolju je održana 3. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika Virovitičko-podravske županije. Sjednicom je predsjedao zamjenik župana Marijo Klement a prisustvovali su joj i zamjenik župana Igor Pavković, načelnici i gradonačelnici, ili njihovi predstavnici, iz svih općina i gradova naše županije, kao i pročelnici, ravnatelji, direktori županijskih odjela i institucija.

Kao glavna tema nametnula se rasprava o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem i aktivnostima jedinica lokalne samouprave na izradi programa raspolaganja s posebnim osvrtom na državno zemljište sa statusom javnog vodnog dobra. Kako je ovo aktualno pitanje s kojim se bore svi načelnici i gradonačelnici, izneseni su problemi i poteškoće s kojima se susreću prilikom izrade programa raspolaganja, gdje najviše problema ima Općina Lukač zbog velikog dijela državnog zemljišta sa statusom javnog vodnog dobra na njihovom području. Odlučeno je kako će se sazvati sastanak s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem kako bi došli do zajedničkog rješenja i “raspetljavanja” problema oko nadležnosti i raspolaganja tim dijelom zemljišta.

MG 6935

Bilo je govora i o provedbi Zakona o zaštiti životinja, posebice o kontroli čipiranja koju jedinice lokalne samouprave moraju provesti do 30. lipnja te zbrinjavanju napuštenih životinja. – Sukladno zakonu na području županije moramo imati jedno sklonište za životinje, mi to imamo na području grada Virovitice i u njega se zbrinjavaju životinje s područja grada i okolice koje imaju ugovor s koncesionarom. Problem postoji na istočnom dijelu županije gdje su Slatina, Orahovica i okolne općine jer je veterinarska stanica s kojom su imali potpisan ugovor o zbrinjavanju dobila zabranu djelovanja i sada moramo riješiti taj problem – rekao je Marijo Klement.

Jedna od točaka bila je i rasprava o financiranju nabave udžbenika. – Izdvojili smo 226.000 kuna za nabavku udžbenika za učenike prvih razreda u školama čiji je osnivač Županija. Riječ je o 400 kuna po učeniku – rekao je M. Klement. Na sjednici je dogovoreno kako će u sufinanciranju ostalih razreda u svojim gradovima i općinama sudjelovati same jedinice lokalne samouprave. Načelnici i gradonačelnici raspravili su i o sufinanciranju rada pomoćnika u nastavi te projektu „Županija – prijatelj djece“.

Isto tako, ova je sjednica bila prilika da načelnici i gradonačelnici dogovore strategiju prije sutrašnjeg (utorak) sastanka s ministrom državne imovine Goranom Marićem. – Sve jedinice lokalne samouprave i sama Županija ima određenih zahtjeva prema Ministarstvu oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Zato smo danas pokupili sve zahtjeve koje su jedinice lokalne samouprave uputile prema Ministarstvu i raspravili o njima kako bi sutra te probleme lakše riješili s ministrom – rekao je M. Klement.
(www.icv.hr, ml; foto: M.Rođak)
[g-gallery gid=”459504″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content