Komemoracija za 500 likvidiranih žrtava u Slatinskom Drenovcu za vrijeme i poslije 2. Svjetskog rata

U slatinskom Drenovcu kod Spomen grobišta koje je posvećeno ubijenim hrvatskim vojnicima i civilima za vrijeme II. svjetskog rata održana je komemoracija i Sveta Misa za sve ubijene čiji se ostaci nalaze u grobištu.

Pokrovitelji komemoracije bili su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravska županija i Općina Čačinci, a nazočili su joj pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, saborska zastupnica i gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, predsjednik županijske Skupštine VPŽ Miran Janečić, predstojnica Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji Sanja Bošnjak, zamjenik gradonačelnika Slatine Bojan Plantak, načelnik općine Voćin Predrag Filić, zamjenik načelnika općine Nova Bukovica Tomislav Dereš, ravnatelj Parka Prirode Papuk Alen Jurenac te mnoštvo hrvatskih branitelja i vjernika.

Nakon polaganja vijenaca i lampiona kod spomen križa, nazočne je pozdravio načelnik općine Čačinci Mirko Mališ:

-Slatinski Drenovac bio je radni logor i veliko gubilište hrvatske vojske i civila osnovan krajem 1942. godine. U Drenovac su dovođeni zarobljeni hrvatski vojnici, ali i veliki broj civila koji su obnašali određene poslove logistike za partizansku vojsku. Nakon određenog vremena provedenog na prisilnom radu, zarobljeni vojnici i civili su likvidirani, a na njihova mjesta su dovođeni novi. Spomenik žrtvama u Slatinskom Drenovcu podignut je i posvećen 21. studenog 1998. godine kraj Crkve sv. Spasa u čijim su „katakombama“ pronađena 464 kostura i gomila zdrobljenih kostiju, a u novom Spomen grobištu koje je otvoreno prošle godine, one su pronašle svoje mjesto. Pretpostavlja se da je tu bilo oko 500 žrtava. Hvala svima koji su i ove godine došli odati počast ovim nevinim hrvatskim žrtvama čime zajedno čuvamo istinu o hrvatskoj povijesti. – rekao je Mališ.

Uslijedila je Sveta Misa koju je služio biskup požeški, msgr. dr. Antun Škvorčević.

(www.icv.hr, vg, Foto: V.G. i A.D.F.)

[g-gallery gid=”462268″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content